Kinesiska regimen pressad under årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg
Prodemokratiska grupper hoppades samla 150 000 personer till den årliga ljusvakan i Victoria Park i Hongkong, den enda minnesceremonin på kinesisk mark för den tjugoandra årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989. (Foto: Mike Clarke/Getty Images)


På den tjugoandra årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg höll förespråkare för demokrati i Kina minnesaktiviteter världen över, där man krävde att Kina berättar hela sanningen om händelsen och släpper fria alla som fortfarande sitter fängslade. Regeringar har också begärt av den kinesiska regimen att man ska släppa alla de som gripits, ”försvunnit” eller satts i husarrest under de senaste månaderna på grund av rädslan för en kinesisk jasminrevolution.

Den 4 juni kunde världen se på TV hur den Kinesiska kommunistregimen skickade trupper, stridsvagnar och kanoner för att släcka studenternas demokratirörelse på Himmelska fridens torg. Tjugotvå år har gått, men den kinesiska regimen vägrar ännu att erkänna massakern och att öppet kompensera offren.

Minst fem deltagare i de fredliga protesterna 1989 sitter fortfarande i fängelse, enligt Reuters.

I Hongkong deltog mer än 150 000 personer i en ljusvaka i Victoria Park för att högtidlighålla minnet av de som dödades i massakern. Fastlandskineser deltog också, bland dem människor som kom speciellt från Kina för just denna händelse, enligt organisatören, Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Movements in China.

I Macao hölls en annan ljusvaka vid den centrala fontänen vid kyrkan Our-Lady-of-Rosary, där över 200 personer deltog.

I Taiwan talade president Ma Ying-jeou direkt till regimen i Peking i ett uttalande, där han sade att Kina måste respektera mänskliga rättigheter och göra politiska reformer om man vill bli en integrerad del av det internationella samfundet. Det första steget mot politiska reformer bör vara tolerans mot dissidenter och en uppskattning för vad de tillför samhället. Ma sade att han hoppas att Liu Xiaobo och Ai Weiwei genast släpps.


Barn håller upp ljus under en vaka till minne av massakern på Himmelska fridens torg. Hong Kong, 4 juni. Tusentals människor uppmärksammade årsdagen av krossandet av demokratiprotesterna 1989 i Peking, medan Kina visade sitt förakt för de internationella fördömandena genom att gripa politiska dissidenter. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)

Barn håller upp ljus under en vaka till minne av massakern på Himmelska fridens torg. Hong Kong, 4 juni. Tusentals människor uppmärksammade årsdagen av krossandet av demokratiprotesterna 1989 i Peking, medan Kina visade sitt förakt för de internationella fördömandena genom att gripa politiska dissidenter. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)

USA uppmanade Kinas regim att släppa sina meningsmotståndare fria och respektera medborgarnas grundläggande rättigheter.

Mark Toner, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, sade:

– Vi ber den kinesiska regimen att ge en så full redogörelse som möjligt för vilka som dödats, gripits och saknas och att upphöra med de pågående trakasserierna mot de som deltog i demonstrationerna, liksom familjerna till offren.

Toner uppmanade också Kina att släppa alla de som gripits, ”försvunnit” eller placerats under husarrest de senaste månaderna genom handlande från regimens sida som står i strid med universellt erkända rättigheter

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi talade också hon.

– Idag bor andan från Himmelska fridens torg i hjärtat och sinnet hos de som fortsätter kampen, både i Kina och utomlands.

Pelosi uppmanade till att nobelprisvinnaren Liu Xiaobo, aktivisten Liu Xianbin, konstnären Ai Weiwei, advokaterna Tang Jitian, Teng Biao, Jiang Tianyong och Gao Zhisheng ska släppas.

På det kinesiska fastlandet har kinesiska myndigheter tagit kontakt med individuella medlemmar av organisationen Tiananmenmödrarna och erbjudit dem kompensation för familjemedlemmar som dödades i massakern. Mödrarna har avböjt och sagt att de vill ha en öppen dialog med regeringen som en grupp och att de vill se ansvar fördelas, som Epoch Times tidigare rapporterat.

Nätanvändare har utvecklat hemliga koder för 4 juni-massakern för att undvika regimens censur. En kodfras användes av en grupp i Hongkong, som tillverkade 20 000 märken där det står ”maj 35” med en uppochnervänd flaska och en död hjort. Orden för detta på kinesiska, fast med en annan betoning, bildar frasen ”Ge upprättelse åt offren för massakern den 4 juni”.

Märken för att minnas 4 juni har skapats i Hongkong under de senaste fjorton åren och detta är det första året som fastlandskineser indirekt skapat dem, skrev Hongkongtidningen Ming Pao.

Organisatörer av den kinesiska Jasminrevolutionen uppmanade folk att ”ta en promenad” den 4 juni, men med tanke på de våldsamma protesterna i Inre Mongoliet har den kinesiska regimen trappat upp säkerhetsåtgärderna och placerat flera personer med anknytning till 4 juni-rörelsen under husarrest.

För att hindra en jasminrevolution från att bryta ut i Inre Mongoliet har myndigheterna förstärkt både säkerhetsstyrkorna och informationsblockaden där. Situationen i regionshuvudstaden Hohhot är fortfarande spänd och universitetslärare och studenter hindras från att lämna universitetsområdena, enligt New Tang Dynasty Television.

Blogger@Wusangui från Inre Mongoliet postade sin skolas undantagsregler för den 4 juni på Twitter: ”Från den 4 till 8 juni kommer ett trefaldigt identifikationssystem att tillämpas. Studenter, dörrvakter och skolor kommer alla att ha kopior av detta formulär. Man kan lämna skolan från klockan 7 till klockan 11, men formuläret kommer vara det enda beviset på att man är oskyldig”.

Både Radio Free Asia och Apple Daily rapporterade att den 38:e armén, samma armégrupp som genomförde attacken mot studenterna 1989, har skickats till Inre Mongoliet och är satta i beredskap.

– Under en regeringskonferens den 30 maj beordrade Hu Jintao armén att ta tillbaka full kontroll över samhället. Militära myndigheter har utövat strikt kontroll över sina medlemmars internettillgång. Den kinesiska regimen är återigen redo att slå till mot sitt eget folk, med samma taktik som under massakern den 4 juni, sade Li Tianxiao, politisk kommentator för New Tang Dynasty Television.


Shao Jiang, som överlevde massakern på Himmelska fridens torg, håller upp en skylt under en manifestation i centrala London den 4 juni för att uppmärksamma den tjugoandra årsdagen av massakern. Gruppen visade upp namn på de 185 personer som man kunnat identifiera att de dödades den dagen, såväl som namn på de som fortfarande hålls i kinesiska fängelser för sitt deltagande i protesterna. (Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images)

Shao Jiang, som överlevde massakern på Himmelska fridens torg, håller upp en skylt under en manifestation i centrala London den 4 juni för att uppmärksamma den tjugoandra årsdagen av massakern. Gruppen visade upp namn på de 185 personer som man kunnat identifiera att de dödades den dagen, såväl som namn på de som fortfarande hålls i kinesiska fängelser för sitt deltagande i protesterna. (Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images)

Han sade att den kinesiska regimen befinner sig i ett dilemma. Å ena sidan har det kinesiska folket blivit allt mer krävande när det gäller sanningen och att offren för massakern ska få upprättelse. Å andra sidan är den kinesiska regimen ansvarig för så många människors död under sin 60-åriga historia att man inte längre kan reparera skadan.

– Massakern på Himmelska fridens torg har blivit den gordiska knut som den kinesiska regimen inte vill röra, än mindre lösa upp, sade Li.

Den amerikanska regeringens krav på Peking att släppa dissidenterna och ge en full redogörelse för vilka som dödades under nedslagen på Himmelska fridens torg, ledde till mothugg från Kina, där man sade att de amerikanska kommentarerna grundlöst anklagade den kinesiska regeringen.

– Vi uppmanar den amerikanska sidan att överge sin politiska partiskhet, rätta till sitt felaktiga handlande och inte störa de kinesisk-amerikanska relationerna, sade det kinesiska utrikesministeriets talesman Hong Lei till statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Översatt från engelska.