Kinesiska regimen misstänks för massaker på uigurer i västra Kina
Beväpnade kinesiska paramilitära poliser vaktar en gata i Urumqi i Xinjiangprovinsen, där minoritetsfolket uigurer bor, den 23 maj 2014. Våld och gripanden i Xinjiang har fortsatt under Ramadan, med över hundra, kanske till och med tusentals döda i Kashgar på den sista dagen av den heliga månaden. (Goh Chai Hin/AFP/Getty Images)


Uiguriska ledare utanför Kina hävdar att tusentals människor  har dödats i en massaker i Xinjiangprovinsen i västra Kina.

Incidenten inträffade den 28 juli i slutet av den muslimska månaden Ramadan och tros vara en hämndaktion för uigurers våld mot kinesiska myndigheter.

Kinesiska myndigheter sade att de sköt uigurer som gick bärsärkagång med knivar och yxor. Enligt officiella rapporter steg antalet döda från 59 till nästan 100 dagarna efter incidenten.

Uiguriska källor sade
att kinesiska myndigheter kan ha bombat tre byar och skickat paramilitära styrkor för att döda de överlevande, enligt de obekräftade rapporterna.

”Vi har bevis på att åtminstone 2 000 uigurer i bostadsområdet Elishku har dödats av kinesiska säkerhetsstyrkor den första dagen [av incidenten] och de ’städade undan’ de döda kropparna på den andra och tredje dagen efter att man infört utegångsförbud”, sade Rebiya Kadeer, ordförande för Uigurernas världskongress, den 5 augusti i en intervju med Radio Free Asia (RFA). Massakern ska ha ägt rum den 28 juli.

Hon säger att bevisen inkluderar ”inspelade röstmeddelanden från folket i bostadsområdet och nedskrivna vittnesberättelser om vad som exakt ägde rum i distriktet Elishkku i bydistriktet Yarkand under den här massakern”.

– Vi får höra olika
berättelser från olika människor på gatan, sade Alim Seytoff, ordförande för Uyghur American Association, i en telefonintervju.

– Vi vet att kinesiska säkerhetsstyrkor använde utomrättsligt våld i attackerna och dödandet. De försöker också tona ner dödssiffrorna. Vi får höra att antalet är flera gånger, mycket, mycket högre, än antalet som rapporterats av den kinesiska regimen. Som ni förstår kan vi inte skicka dit någon som kan räkna liken, sa han.

Han tillade att ”den kinesiska regimen sannolikt i princip har utfört en massaker i området”. Man har stängt ner mobiltelefoni, internet och sms-funktioner i området.

– Vi tror att den kinesiska regimen städar upp där, och försäkrar sig om att ingenting av det de gjorde kommer, för att på samma gång kasta skulden på uigurerna, sade Seytoff.

En lokal affärsinnehavare berättade för RFA i en annan artikel: ”Det sammanlagda antalet poliser, ligister och civila som har dött är över tusen personer.”

”Den här organisationen [det vill säga angriparna] hade bomber och skjutvapen, och såg till att de exploderade varhelst de ville. De knivhögg folk med stora knivar. Vissa av dem är från Xinjiang och vissa är från andra länder… Våra affärsverksamheter har påverkats allvarligt.”

”Vårt område här är precis som Irak nu”, sade hon. ”Internet fungerar bara ibland. Nu går det inte ens att skicka sms med min mobiltelefon.”

Hon sade också att flera hundra uigurer hade dödats. ”Myndigheterna såg till att inte rapportera den totala dödssiffran, eftersom så fort dödssiffran överstiger ett visst antal, skulle FN:s fredsstyrkor komma hit.”

Under fastemånaden Ramadan, som högtidlighålls av Xinjiangs muslimska uigurer, har myndigheterna slagit ner hårt och infört förbud mot fasta och andra religiösa traditioner, samt restriktioner gällande klädsel, resor och sammankomster.

En attack i maj på en marknad i Urumqi, där 43 människor dog, infördes drakoniska restriktioner. Men det har istället lett till att uigurernas motstånd mot Kinas styre har ökat, menar kritiker.

Under Ramadan har studenter och myndighetsanställda förbjudits att fasta. Vissa studenter sade att de tvångsmatades för att bryta fastan.

Myndigheter har förbjudit barn under 18 år att vistas i moskéer och har gjort det olagligt att lära ut religion till dem. Rättighetsgrupper anklagar den kinesiska regimen för att försöka utplåna regionens islamiska identitet varje år under Ramadan.

Invånare har märkt att det är fler beväpnade patruller på gatorna, och polis har frihetsberövat hundratals misstänka och gripit 40 ”terroristgrupper” sade Radio Free Asia.

Regionala domstolar i Kashgar-området höll öppna rättegångar den 30 juni, dagen efter att Ramadan började. 113 personer dömdes, bland annat fick fyra personer livstidsdomar. I en hemlig rättegång senare under månaden dömdes ytterligare 17 för att ha protesterat mot dödsskjutningen av en tonåring.

”Nyligen fördes 17 gripna, inklusive mina två bröder och andra släktingar, till en ’sluten rättegång’ i Kelpin. Myndigheterna dömde dem för brott mot staten”, sade en kvinna till RFA.

Den 30 juli knivhöggs en statligt utsedd imam, ledare för den största moskén i Kina, till döds i Kashgar.

En lokal lärare berättade för RFA att många uigurer tyckte illa om imamen eftersom han stödde regimen under upploppen i Urumqi och ofta har kritiserat uigurernas motstånd mot Kinas styre. Xinhua sade att polis dödade två misstänkta och grep en tredje misstänkt för mordet på imamen.

I ytterligare ett attentat dödades en uigurisk kommunistpartitjänstemans fru den 19 juli. Det var uppenbart en hämnd för en polisrazzia under en moskébön dagen innan, där tjänstemannen deltog. Tjänstemannen fick allvarliga skador.

Sex hankinesiska bönder knivhöggs till döds den 9 juli, och polis dödade en misstänkt uigurisk angripare, samtidigt som tre andra misstänkta greps. Kineserna hade köpt upp stora markområden i området och betraktades som relativt rika, enligt RFA.

Kommunistpartiets myndigheter har infört hårda restriktioner på buss- och flygresor i Xinjiang. Det är förbjudet för resenärer på bussar att ha cigarettändare och yoghurtförpackningar. Restriktionerna i Urumqi är ännu hårdare. Tydligen fruktar myndigheterna att yoghurtförpackningarna kan innehålla hemmagjorda bomber.