Kinesiska polisen säljer anticensurmjukvara
GIFC har utvecklat de fem mest populära anticensurprogrammen. (Foto: Epoch Times)


Enligt vad Epoch Times erfar har polisen i Guangdongprovinsen börjat sälja anticensurmjukvara för att tjäna pengar. Detta innebär en ny, om än oväntad, väg för att uppmuntra internetfrihet för det kinesiska folket.

Den kinesiska regimens internetkontroll anses vara världens mest utbyggda och avancerade. Regimen blockerar inte bara innehåll på hemsidor utan övervakar även enskilda individers internetanvändande. Enligt Amnesty International har Kina världens största antal ”cyberdissidenter”.

Nyckeln till att bryta igenom förtryckarregimers censur och hjälpa de miljontals människor som bor i slutna samhällen att nå informationsfrihet är att utveckla anticensurverktyg för internet.

De mest populära gratisprogrammen
heter UltraSurf, FreeGate, GTunnel, FirePhoenix och Gpass, utvecklade av Global Internet Freedom Consortium (GIFC), en allians av ledande organisationer som specialiserat sig på att ta fram och använda anticensurteknologi.

Dessa fem olika verktyg tillåter miljontals internetanvändare i samhällen med förtryck, som Kina, att säkert kommunicera på nätet och få tillgång till hemsidor om mänskliga rättigheter, demokrati och andra ämnen.

GIFC:s mjukvaror har blivit bland de mest använda i världen när det gäller för människor i slutna samhällen att kommunicera med den fria världen. De fem nämnda mjukvarorna används i 95 procent av den ”anticensurtrafik” som förekommer på nätet och hanteras av miljontals användare varje dag.

En kinesisk nätanvändare som kallar sig Chen Xin sade till Epoch Times att till och med den lokala polisen märkt att det är bra affärer att sälja de här mjukvarorna. En person som sålde sådan mjukvara på gatan och varnades för polisen medgav att han faktiskt var polis själv.

– Den här ironiska situationen är inte ovanlig i Kina, det händer i andra städer också, sade Chen.

Kinesiska internetanvändare uttrycker sin tacksamhet till mjukvaruutvecklarna med meddelanden som dessa:
”Jag skulle dö härinne utan antiblockadmjukvaran”
”Med er hjälp har vi nu ögon och öron”
”Jag har använt UltraSurf i fem år. Jag skulle inte kunna leva utan det.”
”Jag tackar alla som hjälpt till att göra det möjligt att besöka blockerade hemsidor. Jag anser att alla människor som lever under totalitära regimer behöver era produkter och supporttjänster. Jag önskar att FreeGate kunde installeras på varenda dator i Kina.”

FreeGate släpptes ursprungligen bara som kinesiska och engelska versioner. Allt eftersom mjukvaran blev allt mer populär i andra länder har även andra versioner, som den burmesiska, lagts till. I juli förra året släpptes en persisk version för att möta den ökade efterfrågan från det iranska folket.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20941/