Kinesiska partifunktionärer "försvunna" i Frankrike


Den kinesiska långhelgen kring första oktober är ökänd som en period då många kinesiska partifunktionärer flyr utomlands. Alldeles nyligen ”försvann” två personer i Frankrike.

Enligt en artikel från officiell kinesisk media försvann Xin Weiming, vice partichef för Luwandistriktet i Shanghai den 22 oktober under en affärsresa till Paris. Xin dök helt enkelt inte upp till hotellfrukosten en morgon. Hans resesällskap insåg då att hans bagage var borta och de hittade en lapp på hans hotellrum där han förklarade att han skulle hälsa på en vän i Frankrike. Xin kom dock aldrig till flygplatsen när planet hem gick.

Partifunktionärer och bekanta till Xin överraskades alla av dennes plötsliga försvinnande. Xin var inte inblandad i några kända korruptionsärenden eller andra olagligheter, även om vissa rykten kring hans livsstil cirkulerade.

En nyhetsrapport från den 21 oktober berättade hur även Yang Xianghong, partimedlemssekreterare från Luchengdistriktet i staden Wenzhou vägrat återvända till Kina från en studieresa i Frankrike. Yang skyllde på sjukdom.

Stadens partiledning höll ett akut möte och beslutade att skicka en representant för att tala med Yang om dennes sjukdom.

Incidenten med Yang ledde till att alla regeringstjänstemän i Wenzhou beordrades att lämna in sina pass och ingen tillåts lämna landet.

Enligt utsago kallades Yang tre dagar innan han lämnade landet in till ett möte med den provinsiella disciplinkommissionen. 

Statistiken är ofullständig, men under de senaste åren kan så många som tusentals högt uppsatta partifunktionärer ha rymt utomlands och tagit med sig förmögenheter på hundratals miljarder dollar.

http://en.epochtimes.com/n2/china/chinese-cadres-flee-in-france-6218.html