Kinesiska myndigheters tempelturistfälla misslyckades
Ett utvecklingsprojekt nära Kinas Famen-tempel som skapats för att slå mynt av turismen har inte gett de kommunistiska tjänstemän som planerade det något annat än skulder. (Foto: Peter17/Wikimedia Commons)


Partijänstemän i Shaanxiprovinsen har lejt falska munkar till att samla in donationer som ska betala de skulder de ådragit sig genom ett stort utvecklingsprojekt nära det historiska Famen-templet.

Myndigheterna i Xi’an kom på en plan för att tjäna pengar på strömmen av turister till det 1 700 år gamla templet genom att bygga en naturskön park i närheten, med en jättelik buddhistisk helgedom. Men projektet drog i stället på sig en väldig skuld.

Frontföretaget tvingades låna 107 miljoner yuan (ungefär lika mycket i kronor) under 2011 och 320 miljoner yuan förra året, enligt en undersökande artikel från Southern Weekly.

När tjänstemännen förlorade sina investerare anlitade de falska munkar till att vandra omkring i parken och be om gåvor från turister, som går till företaget, inte till templet.

Företaget hankar sig fram på dessa oärligt införskaffade donationer. Samtidigt har den enorma helgedomen kallats en av Kinas fulaste byggnader.

Intet ont anande turister skänkte 54 miljoner yuan till projektet år 2011 och 72 miljoner yuan år 2012, och cirka 26 000 turister har betalat för att få sina namn inristade på plattor som tack, rapporterade Southern Weekly.

Statyer har rests, med donationspriser från 10 till 50 miljoner yuan för att uppmuntra givare att sponsra en viss staty, vilket är tänkt att ge dem välsignelser, enligt Southern Weeklys artikel.

Tjänstemännen har försökt involvera de äkta munkarna i projektet, men de tycker inte om det och var inte närvarande vid invigningsceremonin år 2005.

Internetanvändare varnar besökare och informerar om hur det ligger till, och de har även kommit med sarkastiska kommentarer om korruption i tjänstemannakåren.

”Famen-templet och Famens tempelpark är helt olika saker; alla som reser dit bör vara uppmärksamma på detta”, skrev en nätanvändare på mikrobloggen Weibo.

”När man kommer till Famens nya tempelpark kan man känna stanken av pengar”, kommenterade en annan.

En tredje skrev: ”Regeringen tjänar pengar på allting, från biljetter till historiska städer, till penningdonationer till templen, hälsovård, utbildning, markexpropriering, sophantering, till och med biobiljettförsäljning. Aj, aj, aj!”

Översatt från engelska