Kinesiska myndigheter söker syndabockar efter börsras
Skärmen visar kinesiska börsindex på en gångbro i Shanghai, den 9 juli 2015. Kinas myndigheter har nu reagerat på börsraset med att leta syndabockar, bland annat de som ägnar sig åt så kallad blankning. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Samma dag som Kinas aktiebörser gjorde en rejäl upphämtning efter tio dagar i mer eller mindre fritt fall, meddelade Kinas säkerhetsmyndigheter att man kommer att utreda ”skadlig blankning”.

Termen är legalt sett tveksam; blankning är tillåtet i Kina, om än under begränsade former, och det finns ingen legal definition av någon ”skadlig” form av aktiviteten. Det verkar dock vara den grund som ministeriet för offentlig säkerhet tänker använda i sin jakt på syndabockar för den senaste tidens börspanik.

Blankning innebär att man säljer aktier som man bara har lånat, för att sedan köpa tillbaka dem till ett lägre pris, alltså ett slags omvänt aktieköp, som utgör en spekulation i kursfall.

Utredningen kommer också att leta efter tecken på insiderhandel, avslöjanden av konfidentiell företagsinformation och spridandet av falsk information om värdepappershandel, enligt viceministern för offentlig säkerhet, Meng Qingfeng, rapporterade statliga mediaspråkröret Xinhua.

Meng, som befordrades den 2 juli, ledde ett team och besökte den kommission som reglerar Kinas värdepappershandel för att bevisa hur allvarligt regimen tar bekämpandet av illegala metoder, eller metoder som bryter mot regler, enligt Xinhua.

Över tio institutioner och personer utreds för närvarande för att ha ägnat sig åt ”skadlig blankning” av aktier, rapporterade statliga Beijing News.

Underligt drag

Att skylla Kinas börskollaps på blankning är ett underligt drag från den kinesiska regimen. Det är svårt att blanka i Kina, och mycket av marknaden är full med oerfarna investerare som bara försöker göra snabba affärer med lånade pengar.

”I Kina är blankning av A-aktier kraftigt begränsat, och lånekostnaderna är extremt höga”, sade Tony Hsu på Hongkongbaserade hedgefonden OTS Capital Management till Wall Street Journal.

Om Meng och hans kollegor faktiskt hittar bevis på blankning så är det oklart hur de ska kunna åtala investerarna i fråga enligt lagen.

I en intervju med statliga China Business News, förklarade docent Huang Jianzhong vid Shanghais normaluniversitet att blankning är en spekulationsstrategi, inte ett brott.

Liu Junhai, juridikprofessor vid Renmin-universitetet sade till China Business News att marknadsmanipulation, insiderhandel och spridande av falsk information vid värdepappersförsäljning är brottsligt, men att någon lag mot ”skadlig blankning” inte existerar.