Kinesiska myndigheter slår ner på "ryktesspridning" på internet i Inre mongoliet
De senaste månaderna har Kinas internetmyndigheter utökat sin kampanj för att bekämpa oliktänkande på internet, enligt en rapport från Southern Mongolian Human Rights Information Center som publicerades den 4 september. (Skärmdump från Southern Mongolian Human Rights Information Center/Epoch Times)


52 personer har gripits för otillåten internetaktivitet i den autonoma regionen Inre mongoliet i Kina de senaste veckorna, enligt en mongolisk människorättsorganisation.

Southern Mongolian Human Rights Information Center rapporterade den 4 september att minst 52 internetanvändare har gripits i en ”slå till hårt”-kampanj från Kinesiska kommunistpartiets myndigheter för att ha ”skapat och spridit rykten”. Den 29 augusti kom Inre mongoliets byrå för offentlig säkerhet med ett uttalande där man beskyller ”misstänkta kriminella” för mer än 1 200 fall av ”internetrykten och falska uppgifter om katastrofer, epidemier och akuta polisinsatser”.

”Genom att upprätthålla principen om att ‘slå till, utreda och straffa, grupp för grupp'”, skulle myndigheterna avskräcka människor från att delta i ”dessa kriminella aktiviteter, för att skydda den stora massans lagliga rättigheter”, enligt uttalandet.

Enligt den kinesiska regimens mediespråkrör, nyhetsbyrån Xinhua, genomförs denna kampanj ”av den autonoma regionens byrå för offentlig säkerhet, som ett svar på uppmaningar från regionens ledare och ministeriet för offentlig säkerhetspersonal”, med målet att ”etablera en långsiktig mekanism för att stävja internetrykten”.

Av de 52 som greps ”[hölls] 21 i administrativt polisförvar, 10 bötfälldes, 3 varnades, 18 utbildades och tillrättavisades”, enligt Xinhua. ”Somliga blåste till och med upp konflikterna som skedde under utvecklingsprocessen i Inre mongoliet, och skapade avsiktligt etniska motsättningar, uppmanade massorna att kräva att få sina intressen tillgodosedda på ett radikalt vis, såsom studentstrejker och demonstrationer.”

23 nätanvändare ”straffades” för att ha ”spridit rykten” angående ”Kinas planer på att förflytta jordbävningsoffer från Sichuanprovinsen till Inre mongoliet”, enligt Yang Xiaoping, chef för Inre mongoliets byrå för offentlig säkerhet, som talade med den officiella kinesiska nyhetsbyrån China Broadcast Network den 13 augusti.

”De flesta av dessa nätanvändare sprider den här informationen av etniska skäl. Genom våra undersökningar har vi emellertid funnit att somliga nätanvändare hade andra motiv, och försöker ställa till med problem för samhället”, sade Yang.

Att gripa nätanvändare för ”ryktesspridning” är en vanlig taktik bland kommunistpartiets myndigheter när de utvidgar sina aktioner mot oliktänkande på nätet. Människor kan gripas för de obetydligaste kommentarer.

I augusti fick en 20-årig kvinna från Hebeiprovinsen sitta i arrest i 5 dagar för att hon på en lokal sajt hade ställt frågan: ”Jag hörde att någon blev mördad i Louzhuang. Är det någon som vet vad som faktiskt hände?” Tidigare fick en man i Anhuiprovinsen samma straff för att han sade att offren i en trafikolycka han hade bevittnat var 16, och inte 10 som var siffran i den officiella rapporteringen. Bara i Henanprovinsen har myndigheterna undersökt 463 fall och gjort 131 gripanden sedan mitten av juni, enligt myndigheter som citerades av affärstidskriften Caixin.

Internetbevakning utförs av en underavdelning till byrån för offentlig säkerhet, kallad nätverksövervakningsbrigaden. Kinesiska internetmyndigheter har skapat sajter där man uppmanar människor att ange de som sprider ”rykten”.

Översatt från engelska