Kinesiska muren håller på att försvinna
Förutom skadegörelse är vädret i sig en stor del av skulden till att den kinesiska muren håller på att försvinna. Fotot är taget på en sektion av muren i Jinshangling, Hebeiprovinsen i Kina den 20 oktober 2012. (Foto: MARK RALSTON/AFP/Getty Images)


Den 2500 år gamla muren i Kina håller på att försvinna i tysthet, men snabbt enligt Voice of America. Muren sträcker sig tusen kilometer över norra Kina och byggdes en gång i tiden för hålla tillbaka de invaderande mongolerna. Muren, som är ett världsarv, lockar tiotusentals turister varje år.

Men den överväldigande murens längd har också blivit dess svaghet. På landsbygden försvinner muren med alarmerande regelbundenhet på grund av erosion, skadegörelse, väder och avsaknad av skydd.

Bortsett från turistplatser i närheten av större städer som Peking, är största delen av muren i dåligt skick och forskning tyder på att 74 procent av muren är dåligt skyddad.

– Sommaren 2014 upptäckte vi att murväggar hade vält. Det finns människor som köper skorpioner från byborna för att göra kinesisk medicin, och varje skorpion var värd 5 cent. Fem cent betyder ingenting för vuxna, men är lockande för barn. Eftersom skorpioner lever mellan stenblocken, när  barnen skulle fånga dem raserade muren, sade Huo Jien Ren, volontär för den kinesiska muren i Hebei provinsen.

Hou tillade att muren längs med landsbygden, där det inte finns turister, saknar lönsamhet, vilket leder till bristande skydd från tjänstemän.

Även om Kinas statsråd nyligen utfärdat nya regler för att skydda muren, förblir den nuvarande situationen dyster. Men enligt Pekings lokala regering, har Peking, Hebei och Tianjin nått en överenskommelse om att reparera och skydda muren på landsbygden.