Kinesiska Muren är nästan 9000 km lång
Alla som kommer måste se muren. Så även president Obama när han besökte Kina i november förra året. (Foto: Saul Loeb / AFP)


Det största byggnadsverket på vår jord är den Kinesiska muren. Den byggdes till stor del under Mingdynastin då den fick sin nuvarande form. Muren är bland världens mest besökta turistattraktioner. Den har blivit uppmätt och undersökt i flera omgångar, senast under de två sista åren.

Kinas statliga administration för kulturarv och den kinesiska motsvarigheten till det svenska Lantmäteriet har efter två års forskning kommit fram till att den Kinesiska muren har en längd på 8851,8 km. Det är längre än tidigare beräkningar.

I de senaste arkeologiska undersökningarna av muren hittades två nya sektioner av muren i Peking, samt 498 historiska platser med anknytning till muren.

Den Kinesiska muren är en av världens stora kulturarv. Den byggdes mellan 1368 f Kr och 1644 f Kr och börjar i öst, i Hushan, Liaoning-provinsen och slutar i den västra delen i Jiaguguan, Gansu-provinsen. Den passerar genom Liaoning, Hebei, Tianjin, Beijing, Shanxi, Inre Mongoliet, Shaanxi, Ningxia, Gansu och Qinghai provinserna.

Muren består av 6259 kilometer handbyggd mur, befästningsdiken på 359 kilometer och naturliga försvarshinder på 2 232 kilometer.

Sedan början av 2007 har Kinas statliga administration för kulturarv och lantmäteriet använt moderna fotograferingsmetoder och fjärranalys för att ta fram murens mått. Man använde data från de befintliga mursektionerna.

I rapporten från Kinas statliga administration för kulturarv rapporterar de emellertid att muren är i ett bedrövligt tillstånd. Nästan 2000 kilometer av muren har försämrats på grund av extrema klimatförhållanden och mindre än tio procent är väl bevarad.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15930/