Kinesiska köttbullar fyllda med tillgivenhet
Näringsrika och läckra Gung Wang-köttbullar är köttiga och full av tillgivenhet för den äldre generationen. (Foto: Tsai Shya, Epoch Times)


Gung Wang är en sorts kinesisk köttbulle gjord på fläskkött. En träklubba används för att möra fläsket till färs, som sedan formas till små runda bollar. Efter att man kokat bollarna är de mjuka men ändå fasta när man biter i dem, och de är goda.

Gung Wang kom ursprungligen från Fuzhou, en stad i Fujian-provinsen i södra Kina. Maträtten spred sig senare till Taiwan och slog rot i Hsinchu, ett län i nordvästra Taiwan. Där har Gung Wang utvecklats till en lokal specialitet.

Det sägs att de kinesiska köttbullarna skapades ur en sons kärlek till sin mor.

I slutet av Mingdynastin, som varade mellan 1368 och 1644, fanns en man vid namn Meng Bo som bodde i en liten by nära havet vid Fuzhou. Hans moral var hög ur många aspekter, han var duktig och tillgiven sedan barnsben.

Meng Bos tillgivenhet för sin mor uppskattades mycket av grannarna. En dag upptäckte hans åldrande mor att hon inte längre kunde äta kött eftersom hennes tänder hade försvagats med åldern. Det var ganska nedslående för henne eftersom hon hade varit en riktig köttälskare.

Meng Bo ville hjälpa sin gamla mor så att hon kunde äta det läckra fläskköttet igen. Under flera sömnlösa nätter satt han och funderade på olika sätt att laga till köttet så att hon kunde äta det.

En dag såg han sina grannar bulta klibbigt ris till mochi, en slags klibbig riskaka. Han såg plötsligt lösningen på problemet. Han gick då ut i köket och började bulta på fläskköttet precis som hans grannar hade gjort med det klibbiga riset för att göra mochi.

Efter att ha mörat köttet formade Meng Bo noga fläskköttet till små runda färsbullar, så att hans mamma lätt skulle kunde äta dem.

När de små köttbullarna kokades, spred de en utsökt köttig arom. Glad serverade Meng Bo köttbullarna till sin mor. Hon blev mycket nöjd, för köttbullarna var inte bara välsmakande, utan de var också lätta att äta. Meng Bo blev glad att se modern äta griskött som hon längtat så efter.

Berättelsen om Meng Bo och hans tillgivna kärlek och recept, spred sig snabbt över hela staden Fuzhou. Alla invånarna i Fuzhou började laga hans läckra köttbullar som var fulla av tillgivenhet för den äldre generationen.

För att laga till de traditionella Gung Wang-köttbullarna krävs att man använder en träklubba för att bulta fläsket till fläskfärs för att sedan forma färsen till små runda köttbullar.

Den bultande rörelsen kallas ”Gung”. ”Wang” betyder liten boll på Minnandialekten (den dialekt som talas i södra delen av Fujian-provinsen), därav namnet Gung Wang, eller kinesisk fläskköttbulle.

Översatt från engelska: