Kinesiska jordgubbar var hormonbehandlade – och ihåliga
Bönder säljer jordgubbar från kärror på en gata i Peking den 2 februari 2010. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)


Nu kan även bär läggas till listan över varor man som kund bör vara uppmärksam på i Kina.

Nyligen köpte Wang, en man från Chengdu i Sichuanprovinsen, jordgubbar av en gatuförsäljare när han var på väg hem. Jordgubbarna han erbjöds att smaka på var väldigt goda. Han tyckte inte det var konstigt att försäljaren hindrade honom att själv välja jordgubbar, genom att säga att de var för ömtåliga.

– Jag tyckte det lät rimligt, så jag lät honom plocka ihop jordgubbarna, sade Wang till Tianfu Morning Post den 11 mars.

Men när familjen sedan smakade på jordgubbarna var de smaklösa, och vad värre var – ihåliga. När de tittade närmare på jordgubbarna såg de att alla hade märken efter nålstick. Något verkade alltså ha injicerats i dem.

Professor Luo från Sichuans jordbruksuniversitet förklarade i en intervju av Tianfu Morning Post, att en del jordgubbar förvisso har ett hålrum i mitten, men att det också kan bli så när jordgubbarna injicerats med tillväxthormon.

Professor Luo trodde att tillväxthormonerna som just de här jordgubbarna behandlats med var tillväxtregulatorer som inte är skadliga att äta, åtminstone inte enligt nuvarande forskning.

Vissa tillväxtregulatorer eller mogningsmedel har identifierats som skadliga för människor, medan andra är ofarliga.

– Jordgubbar som växer normalt är inte tillgängliga på marknaden den här årstiden. De mognar vanligen först i april, sade professor Luo.

Naturliga jordgubbar till salu i Washington. (Foto: Paul J. RICHARDS /AFP/Getty Images)

Jordgubbar till försäljning. (Foto: Paul J. Richards /AFP/Getty Images)

Det är inte första gången mat producerad i Kina visar sig vara mixtrad med. Till exempel har räkor injicerats med gelé, som ibland varit ofarlig och ätlig, men även industrigelé som innehåller tungmetaller har använts. Försäljarna säljer räkor med gelé för att öka deras vikt och därmed försäljningsinkomsten, säger Zhang som är skaldjursförsäljare i Shandongprovinsen.

Till det mer uppseendeväckande matfusket i Kina kan man också räkna konstgjorda ägg.

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

”Zombiekött” och te med gummibollar bland fjolårets kinesiska matskandaler