Kinesiska investmentsbolag sparkar personal till följd av finanskrisen
En kinesisk börsspekulant kontrollerar börspriserna på en aktiemäklarfirma i Shanghai.(Foto: Mark Ralston / AFP)


För ett år sedan nådde Shanghai börsen sin högsta nivå. Men nu befinner sig ett stort antal mäklare arbetslösa i samband med att finanskrisen fortsätter pressa ned världens fondbörser.

En veteranfondhandlare Zeng Hui (alias) som arbetar på en mäklarfirma i Nanjing har varit orolig för situationen på världsmarknaden. Inför ständiga avskedanden av personal inom bankväsendet, likviditetsproblem hos investmentbanker och många aktiemäklarkonkurser oroar han sig för att samma öde ska drabba honom.

I hans firma tvingades en försäljningschef, tre regionschefer och många andra kollegor att ta ledigt. Nittio procent av de anställda i branschen tvingades säga upp sig, enligt en rapport av Wenhui Pao, som är en Hongkongtidning.

– Oavsett hur mycket erfarenhet man har, hur mycket storkunder man har haft, eller hur många kontor i 100-miljonersklassen man hade – måste man gå så fort man ombeds sluta, sade Zeng.

– En del mäklare kunde inte göra några vinster och slutade då självmant. En del unga mäklare som vi, är prisade börshandlare, men vi är ändå oroliga för att plötslig förlora arbetet.

– Om man kollar på arbetsmarknaden kan man hitta många som har fått sparken och är arbetssökande. Just nu avskedas folk överallt. Vem anställer någon?

Trots att Zeng Huis firma inte har annonserat om någon personalnedskärning har villkoren för personalen försämrats, enligt Wenhui Pao.

I Nanjing och Shenzhen har mäklarfirmorna skurit ned sina arbetsstyrkor till hälften. China International Finance Corporation förväntas minska sina anställda med en sjättedel. Personal på investmentavdelningen får gå först.

Även de som får behålla jobben som Zeng Hui och hans kollegor, har svårt att tjäna pengar såsom man gjorde tidigare.

– Min månadslön ligger nu på 3000-4000 yuan. Förra året var den minst 7000 yuan. Vanligtvis låg min lön på över 10 000. Dessutom kom den största inkomsten från bonusutdelning. Men i år är jag tveksam, sade Liu Hong, en analytiker på Zeng Huis kontor.

Enligt Wenhui Pao planerar ett annat välkänt fondbolag Zhongxin att sänka sina anställdas lön med 20 procent. Bolagens verksamhetsrapport säger att detta ytterligare är en lönekostnadsminskning utöver den tidigare minskningen från 4,8 till 4,5 miljarder yuan.

Den ledande börsmäklarfirman, Haitong minskar sina lönekostnader med 52 procent. Den största nedskärningen, 95 procent, har rapporterats från mäklarfirman Hongyuan

Originalartikel på kinesiska:
http://www.epochtimes.com/gb/8/10/23/n2306261.htm