Kinesiska folket hjälper Ai Weiwei betala skatteskuld
Den frispråkige konstnären Ai Weiwei vinkar till reportrar utanför sin ateljé i Peking den 23 juni. (Peter Parks/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen försöker klämma åt dissidenten och konstnären Ai Weiwei genom att kräva honom på 15 miljoner yuan i skatt, men det kinesiska folket har kommit till hans försvar. Från den 7 november har Ai fått ihop lite över en tredjedel av summan i form av lån från olika personer runt om i Kina.

Ai Weiweis skatteproblem är akuta. Betalningen ska vara inne om 15 dagar, och för varje dag den är försenad läggs ungefär 200 000 yuan till summan. Skattekravet inkluderar 5,3 miljoner i obetalda skatter; 6,8 miljoner i böter och omkring 3 miljoner i förseningsavgifter. Människorättsadvokaten Li Tiantian lade genast ut en uppmaning till donationer på nätet när summan blev känd. 

Den 3 november sade Ai Xiaoming (ej släkt med Ai Weiwei), en professor på Sun Yat-sen University i Guangzhou på twitter att om Ai Weiwei har 6 000 fans och var och en donerar 1 000 yuan kan han snabbt betala böterna, som är den mesta akuta delen.

Ai Weiwei twittrade genast tillbaka: ”Låna mig pengarna. Oavsett hur det går kommer jag betala tillbaka.” Ai publicerade även på vilka fyra olika sätt som man kan bidra elektroniskt eller via post. ”Snälla, se till att lämna telefonnummer eller email. Jag kommer betala tillbaka varenda öre.”

Över 20 000 kineser svarade genast och pengarna började rulla in. En del har helt enkelt kastat in kontanter över muren kring Ai’s hus.

Klockan 22 den 7 november hade Ai fått in 5,62 miljoner yuan från 20 103 personer, enligt twitter från en volontär vid Ais ateljé. Enligt Voice of America (VOA) lämnade den kinesiske människorättsadvokaten Hu Jia och hans familj 1 000 yuan för att  hjälpa Ai den 3 november och uppmanade andra på twitter att ”ge en hjälpande hand till Ai Weiwei.”

Den 4 november sade Ais mor, Gao Ying, till New Tang Dynasty TV att hon ville sälja sitt hus för 8,45 miljoner yuan för att kunna ansöka om en översyn av skatteskulden. Huset i fråga är där Ais far, den kände författaren Ai Qing, bodde innan han dog.

Gao Ying sade att hon talat med en advokat om situationen, men att skattebyrån inte gett henne nog med tid för att sälja huset.
– Vi behöver få ihop mellan sju och åtta miljoner till att börja med, ungefär. Vi jobbar hårt på det, sade hon.

Hon sade även att myndigheterna bara ”försökte ställa till problem genom att tvinga in Ai Weiwei i ett hörn”.

Hon var glad över bidragen från folk på nätet.
– Jag tror att med så många människor som bidrar så kommer Ai Weiwei att klara det.

En bloggare kommenterade att pengainsamlandet för att hjälpa Ai, är ”beteendekonst”. En annan kallade det ”en kampanj för att skydda medborgerliga rättigheter”, och en tredje utnämnde det till ”politisk underhållning.”

Andra kommentarer löd:
”Steve Jobs uppnådde den perfekta integrationen av teknologi och konst och nu har Ai Weiwei uppnått den perfekta integrationen av politik och konst.”

”Det här är på allvar, det är en lösensumma för en kidnappning.” ”För en dollar kan du bli fordringsägare åt en kändis. Delta du också, sådant här händer bara en gång i livet.”

Ai Xiaoming sade till VOA att hon inte trodde att det skulle vara intressant för folk att donera pengar till Ai Weiwei, men  ändå deltog många.

Hon sade även att hon var inspirerad, eftersom folk nu kunde hantera situationen på ett kreativt sätt och att de skulle känna sig mindre hjälplösa genom att delta.

Varje fordringsägare kan komma att få en överraskning, personligen formgiven av Ai. Enligt twittraren @wentommy, som är en av Ais assistenter, så designar Ai ett lånekontrakt till sina fordringsägare som alla kommer få.

Översatt från engelska.