Kinesiska djurrättsaktivister räddade 400 hundar från hundköttsfestival
Kinesiska djurrättaktivister förbereder en räddningsaktion. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Djurrättsaktivister samlades i Yulin i Guangxiprovinsen för att rädda omkring 400 hundar från en lokal hundköttsfestival som hölls på fredagen. Statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade att 10 000 hundar slaktades i år på den här festivalen, ”Litchi-hund-dagen”, som hålls varje år vid sommarsolståndet.

Över 20 aktivister från olika städer i Kina samlade ihop mer än 100 000 yuan för att köpa hundar från den lokala marknaden, och körde dem sedan till en bondgård i Jiangxiprovinsen, en resa som tar 17 timmar.

Många av aktivisterna var buddhister, som tror att man samlar förtjänst genom att visa godhet mot djur. Den här tron krockar med den vanliga seden i Yulin att äta hundkött med litchiefrukt i sommarhettan.

Lin Zhiwei, en hundslaktare som egentligen heter något annat, sade till China West News att affärerna gick bra. ”Människorna i Yulin älskar att äta hundkött; det är stor efterfrågan på marknaden.”

Kinas smådjursskyddsförening sade till Xinhua att det är förlegat att slakta hundar i dagens civiliserade samhälle, att det inte lever upp till hälso- och hygienstandarder, och utgör en ”enorm risk för livsmedelssäkerheten”.

Översatt från engelska