Kinesiska barn kidnappas och tvingas tigga
Två pojkar som uppträder på gatan i Chongqing, den 9 februari. En av pojkarna lindar ståltråd runt den andres hals. (Foto: Epoch Times/arkivbild)


Den 25 januari satte professor Yu Jianrong från kinesiska samhällsvetenskapsakademin upp en mikroblogg och uppmanade folk att posta bilder på tiggande och föräldralösa barn som de såg på gatorna, så föräldrar skulle kunna leta efter sina barn.

Yus mikroblogg har fått ett enormt gensvar från kinesiska bloggare, kändisar och till och med säkerhetstjänstens kontor i olika områden. Den har i dag nästan en halv miljon följare och över tusen foton har postats. 

Aktioner mot kidnappning av barn har sedan dess varit ett hett debattämne i kinesisk media.

I ett uppmärksammat fall räddades sju tiggande barn av polisen i staden Sanya i Hainanprovinsen. Det har rapporterats omfattande kring detta fall i kinesisk media. Alla sju barn kom från byn Mengtang i Taikang-häradet i Henanprovinsen. Fyra hade ”anställts” av två ledare för barntiggarligor i häradet. 

Att anställa barn och sätta dem på gatan för att tigga är en välutvecklad affärsmodell i Taikang-häradet enligt en artikel i Shanghai Evening Post den 17 februari. Ett av dess bydistrikt, Zhangji, är känt som en ”akrobatby”. Vissa fattiga föräldrar hyr ut sina barn till ägare av akrobatgrupper eller barntiggarligor under rena slavkontrakt som löper på flera år. 

I mars 2005 försvann den sjuåriga flickan zhu Qiuyue efter att ha tiggt på gatan. Hennes ”chef”, Zhai Xuefeng från Zhangji, betalade hennes familj 13 000 yuan. Flickans mor vägrade att gå med på uppgörelsen, rapporterade Zhai till bydistriktets polis. Enligt uppgift ska de ha vägrat att ta upp fallet. 

Zhai Xuefeng är kopplad
till ytterligare två brott. Den 24 december 2009 misshandlades en sjuårig pojke i Zhais akrobatgrupp till döds när gruppen uppträdde på gatorna i Guiping i Guangxiprovinsen. En minderårig pojke dömdes för brottet till tre års fängelse, men han berättade för Shanghai Evening Post att Zhai bett honom ta på sig brottet eftersom en minderårig skulle få ett lägre straff.

Zhai är även ansvarig för misshandel av en flicka som var med i hans akrobatgrupp mellan 2007 och 2009. Åttaåriga Ren Fengfeng berättade för kinesisk media hur hon tvingades tigga på gatorna sedan fyra års ålder. Om hon inte lyckades bra i sitt arbete utsattes hon för brutal misshandel av Zhai, som slog henne med ett bälte, stack henne med nålar så hon blödde, slängde ner henne på marken och skar henne i öronen, näsan och tungan med en sax. Senare betalade Zhai 22 000 yuan till Rens familj i ersättning som en uppgörelse.

Trots rapporterna om misshandel flöt Zhais verksamhet på obehindrad och han fortsatte att driva sin kombinerade akrobatgrupp och barntiggarliga. 

Vissa barn som utför akrobatiska nummer verkar inte bry sig om den fysiska smärta det innebär. Till exempel hittar man bilder på en pojke som lindar ståltråd runt en annan pojkes hals på professor Yus mikroblogg. 

Pojken med ståltråd runt halsen led av svåra smärtor när han nickade åt folk för att be dem om pengar, men de två pojkarna sade till Chongqing Daily News att det var roligt att komma till Chongqing och att de inte var särskilt ivriga att resa hem till Henanprovinsen. 

Det är bara en liten del av de bortrövade barnen som blir tiggare på gatan enligt polisen Li Zhaohai från Harbin i Heilongjiangprovinsen, som har hanterat fall med försvunna barn i 15 år. Han sade till Phoenix News att många bortrövade barn säljs till fattiga familjer på landsbygden. Det finns en stor efterfrågan på barn eftersom familjer bara tillåts ha ett barn och traditionen som går ut på att familjens namn ska leva vidare med ens barn.

Det är dock mycket svårt att hitta ett barn efter att det försvunnit. Många föräldrar är upprörda på regimen för att de inte agerar mot kidnappningarna av barn. Vissa föräldrar har till och med tystats ner med våld av myndigheterna när de försökt ta lagen i egna händer. 

Den 29 september demonstrerade över 30 föräldrar från Hebei, Jiangxi, Hubei, Guangdong och Fujian i Peking genom att hålla upp en stor banderoll med foton på sina saknade barn, men de greps av polisen.

En av föräldrarna, vars son varit försvunnen i fyra år berättade för Epoch Times om sin situation:
– Jag har letat efter min son i så många år, men jag har inte hittat några spår alls. De lokala myndigheterna bryr sig inte. 

I april 2009 gick över 1000 representanter för föräldrar till saknade barn från Dongguan i Guangdongpovinsen ut på gatorna efter att de inte fått något svar på sina krav att få träffa borgmästaren. Den lokala regeringen skickade kravallpolis för att skingra dem och flera skadades. 

En kinesisk bloggare kommenterade situationen: ”Hur kan Hu Jintao och Wen Jiabao fortfarande vilja göra dumplings och ha kul med medborgarna? Utan några garantier för barnens säkerhet, hur ska det kunna bli harmoni? Det här är vad de borde ägna sig åt!”

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/china/chinese-children-kidnapped-forced-to-beg-51731.html