Kinesisk tjänsteman på ministernivå avskedad för korruption
Shen Weichen, partisekreterare och ordförande för Kinas vetenskaps- och teknologiförening. Shen avskedades den 17 april, enligt kinesiska medier. (Skärmdump via Wenming.cn)


Kinas regim har avskedat ännu en partitjänsteman på ministernivå för påstådd korruption. Denne är Shen Weichen, som är vice ordförande för Kinas vetenskaps- och teknologiförening, som enligt kommentarer på nätet har levt ett utsvävande liv. Han stod också den sedan tidigare avsatte viceministern för offentlig säkerhet, Li Donsheng, nära.

Den var den 12 april som partiets disciplinorgan meddelade att den 57-årige Shen utreddes för lagbrott, och redan nu har han alltså avskedats, enligt kinesisk media.

Shen är den första tjänstemannen på ministernivå som avskedats i partiets pågående antikorruptionskampanj under detta år, och sammanlagt den fjärde tjänstemannen på ministernivå som avskedats sedan kampanjen började.

Utredarna har inte gått ut med några detaljer, men på internet och i medier har det diskuterats flitigt om bland annat hans utsvävande kärleksliv. Till exempel ska en känd kvinnlig sångerska enligt Hongkongtidningen Ming Pao ha avslöjat att hon hade en kärleksaffär med Shen när hon kallades till förhör i ett annat korruptionsfall. Enligt en initierad källa ska Shen även ha dragit stor personlig ekonomisk nytta av fastighetsprojekt under sin tid som partisekreterare i staden Taiyuan i Shanxiprovinsen.

Shens snabba karriär har förvånat allmänheten. Efter en enkel bakgrund steg han snabbt i graderna, och 2010 blev han vice minister för centrala propagandadepartementet. Han tog då över efter Li Dongsheng, som i stället blev vice minister för offentlig säkerhet. Enligt Hongkongtidningen Oriental Daily, som citerade en initierad källa, stödde Li Dongsheng Shens befordran.

Li Dongsheng, som också avskedades förra året, var aktiv i förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong som kommunistpartiet inledde 1999. Han befordrades 2009 till ställföreträdande chef för ministeriet för offentlig säkerhet, och kom också att leda 610-byrån, ett utomrättsligt organ som bildades för att styra förföljelsen av Falun Gong.

Även Shen har varit aktiv i förföljelsen, bland annat under sin tid som chef för Shanxis propagandadepartement, 2001-2006. Det har dokumenterats av organisationen World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG), som arbetar för att ställa kinesiska partitjänstemän till svars för deras roller i förföljelsen.

Rapportering av Lu Chen.