Kinesisk tidning avslöjar delar av Kinas förbjudna historia
Guangdongprovinsens partisekreterare, Wang Yang, deltar i den politiskt rådgivande konferensen den 13 mars i Peking, Kina. (Lintao Zhang/Getty Images)


En kinesisk tidning som är känd för att vara progressiv har publicerat en artikel om den stora svälten under Mao Zedongs styre. Den här mörka sidan av Kinas historia har hållits hemlig de senaste 50 åren.

Enligt Kinesiska kommunistpartiets arkiv svälte ungefär 45 miljoner kineser ihjäl i landet 1958-1962 som ett resultat av Maos politik bakom “det stora språnget”. Bönder tvingades lämna sina odlingsfält och i stället tillverka stål.

Artikeln publicerades i Guangzhoubaserade Southern People Weekly den 18 maj med rubriken ”Kom ihåg den stora svälten med ärlighet  och samvete: minnen från den stora svälten 1959-1962”. I artikeln står: ”En katastrof som den stora svälten är utan motstycke i den mänskliga historien. Men man har varken noggrant skrivit dess historia eller ordentligt förstått den… detta faktum, precis som katastrofen självt, är ett misstag som mänskligheten aldrig skulle ha begått”.

Southern People Weekly ägs av Southern Media Group i Guangdongprovinsen och betraktas av många som Kinas mest liberala och frispråkiga tidning. En undersökande artikel om den stora svälten, som länge varit ett tabubelagt ämne i kinesiska medier, reflekterar inte bara det kinesiska folkets önskan att förstå sin omtumlande historia under de senaste 60 åren av kommuniststyre, utan kan också ses som ett tecken på politisk reform.

Wang Yang, den reformvänlige partichef i Guangdongprovinsen som nyligen omvaldes, besökte Southern Media Groups presscenter när reportrar bevakade de två årliga mötena, Nationella folkkongressen och kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens.

Wangs besök indikerar att det finns en nära relation mellan det liberala medieföretaget och honom, som framträdande och reformvänlig medlem i Hu Jintaos fraktion. Wang kommer troligtvis att utnämnas till en av de nio medlemmarna i politbyråns ständiga utskott i vår, och kommer att bli en av partiets viktigaste personer.

Artikeln i Southern People Weekly
återfanns några dagar senare på de populära webbportalerna NetEase och Sohu, såväl som Kinas mikroblogg Sina Weibo.

Flera andra kinesiska medier har också nyligen rapporterat om den Stora svälten. I april skrev Economic Observer en artikel, ”Det stora språngets sorgedikt”, som senare postades om av den stora webbportalen Tencent och en mängd internetanvändare.

Voice of America påpekade att den tre år långa svälten har blivit ett hett debattämne i internetkriget mellan vänsterfalangen och liberaler såväl som pro-Mao- och anti-Mao-personer på internet.

Översatt från engelska.