Kinesisk student berördes starkt av Shen Yun
Den entusiastiska publiken gav stående ovationer på Konsert & Kongress i Liköping. (Foto: Jason Wang/ Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts eftermiddagsshow på Konsert & Kongress bevistades av många kineser. Linköping är en studentstad med flera av Sveriges bästa universitet och har därför också många utländska studenter.

Epoch Times hittade i vimlet en kinesisk student, William Fen, som hade berörts mycket av showen. William studerar ekologi, energi och hållbar utveckling. Han satt med sin studiekamrat Dink Giorgiev och pratade om intrycken de fått.

– Showen är häpnadsväckande, jag grät. Jag är den tuffa sorten, har alltid känt mig som den starka typen, men jag grät där inne. Det var någonting som berörde mig, säger William och tittar mig allvarligt i ögonen.

William har studerat två år i Sverige. Han har fått sin grundutbildning i Kina, ”av kommunisterna”.

– Jag trodde allting var som det skulle vara. Men när jag kom hit fick jag möjligheten att lära känna några trevliga, goda människor. Det är inget fel med dem och inget fel på sanning, godhet och tålamod. Det är ju fantastiskt, varför måste vi stoppa det (i Kina)?

Han syftar på den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong.

– I USA är en majoritet av människorna religiösa och landet fungerar mycket bra. I Kina säger konstitutionen att människor får tro vad de vill, men när människor tror på Falun Gong, varför tystar man och trycker ner dem?

William tar upp showen igen:

-Den är fantastisk! Det är traditionell konst, traditionell dans och musik, vad kan jag säga… Jag grät!

Han tar upp en metafor:

– Om ett land vill ha en framtid, om det vill vara blomstrande, så måste det sätta värde på den traditionella kulturen. Det är som ett träd, om du tar bort rötterna från ett träd, hur kan du förvänta dig att det skall växa?

Fastän William tyckte om allting hade han några favoriter:

– Jag gillade musiken, pianospelet och sopranen. Och de kinesiska trummorna, danserna och minoritetsfolkens danser var också mycket fina.

Studiekamraten Giorgiev som kommer från Bulgarien instämmer:

– Jag älskade verkligen showen. Den är underbar. Jag tyckte särskilt mycket om hur artisterna uttryckte sina känslor och hur de kunde överföra det till publiken. Jag förstår varken kinesiska eller svenska, men jag förstår vad de vill visa. Det är underbart.

Giorgiev som själv spelar piano önskar att en dag kunna se showen i Bulgarien.

– Det skulle vara fint, jag önskar att all mina vänner hemma skulle få se den.

Slutligen säger William med eftertryck:

– Om de (Shen Yun) fortsätter att göra den här showen komme de att gå långt, de är fantastiska!

* Fotnot: För att skydda William från repressalier från de kinesiska myndigheterna, har hans bild och riktiga namn utelämnats.