Kinesisk skribent dömd till sex års fängelse
Chefredaktören på Aegean Sea, Li Hong, dömdes till fängelse för omstörtande verksamhet av en kinesisk domstol, sedan han skrivit kritiska artiklar om tillståndet i landet. (Foto: Epoch Times)


En kommunal domstol i Ningbo har dömt skribenten Li Hong (vars verkliga namn är Zhang Jianhong) till sex års fängelse för ”omstörtande verksamhet mot staten”. Kinas statsstyrda media släppte nyheten om fallet samma dag som domen föll, den 19 mars.

Lis fru, en kusin och en vän var närvarande i rättssalen när domen föll. Hela förhandlingen varade bara 20 minuter. Li och hans försvarsadvokat, Li Jianqiang, gavs ingen möjlighet att svara på domen men Li lät förstå att han kommer att överklaga.

Lis fru, Dong Min, var i tårar när hon talade med Epoch Times:

– Jag kan inte acceptera det! Domen var för hård! Vi hade inte väntat oss en så hård dom. Från början trodde vi att åtalet skulle ogillas eller att han åtminstone skulle få ett mindre strängt straff eller övervakning. Vi hade inte väntat oss det här.

– Han är bara en författare som skriver artiklar som avslöjar myndigheterna och visar upp korruption. Han kommenterade saker utifrån sitt samvete och gjorde ingenting ‘omstörtande’. Den här domen är alldeles för orättvis.”

Li kommer överklaga

Enligt Dong vilseledde myndigheterna familjen flera gånger genom att säga att domen skulle bli mild eller att han skulle dömas till övervakning.

Dong sade att hennes hälsa är svag och att hon varit sjuk sedan det kinesiska nyåret. Den här plötsliga, chockerande nyheten har försvagat henne ytterligare och hon har även nu börjat lida av hjärtproblem.

Dong lät förstå att hon och Lis försvarsadvokat skulle överklaga dagen därpå.

– Li Hong fördes in i rättssalen med händerna i handfängsel bakom ryggen, omringad av tre vakter, men man såg rättfärdigheten i hans ansikte. Detta har gett honom stor respekt, sade Dong.

Efter att domaren uttalat domen skrek Dong omedelbart ut en protest. Li Hong vände sig om och sade till sin fru att hon inte skulle gråta, att de skulle överklaga. Vakterna släpade ut honom ur rättssalen. Li ropade att han ville säga några ord till sin familj, men vakterna fortsatte att släpa iväg honom och ignorerade hans ord. Vid den tidpunkten svimmade Dong.

Lis försvarsadvokat, Li Jianqiang, protesterade högljutt men vakterna ignorerade även honom. Fler än tio poliser omringade den åtalade. Li Jianqiang kunde inget annat göra än att stötta Dong, som på ostadiga ben lämnade rättssalen.

– Jag har inte sett honom på över sex månader. Han ville tala med mig vid den tidpunkten, men vakterna släpade iväg honom. Jag kunde bara se på när de drog i väg med honom medan jag grät. Jag har nått gränserna för sorg och desperation, sade Dong till Epoch Times.

Li Hongs far har dött. Hans mor har ännu inte informerats om Lis dom. Dong sade ”Hennes hälsa är inte bra. Jag vågar inte berätta för henne, för jag är rädd att hon inte skulle kunna hantera det.”

Xinhua News Agency släppte engelsk version av nyheten

Den 19 mars släppte regimens språkrör Xinhua News Agency nyheten om domen mot Li på engelska. De anklagade Li för att ha publicerat över 60 artiklar på utländska hemsidor som ”förtalade regeringen och Kinas sociala system med avsikt att vädra hans missnöje med regeringen… efter att hans hemsida stängts straffades han för sina illegala aktiviteter.”

Nyhetsrapporten citerade också rättens uttalande: ”Rätten beskyddade Zhangs rättigheter under processen och hans advokat har getts adekvata möjligheter att försvara honom.”

Enligt Lis vän publicerades inga kinesiska artiklar angående domen mot Li.

”Kejserlig” order från centralt håll inom kommunistpartiet

Lis försvarsadvokat Li Jianqiang sade att landsrapporten om människorättspraxis som USA:s utrikesdepartement släppte den 6 mars nämnde Lis fall. Den kinesiska regimen slog då tillbaka med att släppa en människorättsrapport om USA. Tretton dagar senare dömdes Li Hong till sex års fängelse.

– Är detta rena spekulationer? När jag återvände till hotellet den kvällen ringde en reporter från Reuters och berättade att Xinhua News Agency hade släppt en engelsk version, sade Li Jiangqiang.

– Jag förstod då fullkomligt att detta var kommunistpartiets planerade upplägg. På senare år har Xinhua News Agency bara haft fyra liknande nyhetssläpp om politiska fall; Du Daobin, Gao Zhisheng, Huskyrkan i Xiaoshan och målen mot Chen Guangcheng. I alla dessa fall utgick, utan undantag, en ‘kejserlig’ order.”

Bakgrund

Li Hongs verkliga namn är Zhang Jianhong (Li Hong är hans pseudonym). Han var chefredaktör för den kinesiska litterära nyhetshemsidan Aegean Sea (Aiqinhai). Tidigare har han dömts till två års fängelse för ”väckande av antirevolutionära känslor” under demokratirörelsen 1989. Hemsidan Aegean Sea bildades av Li och hans vänner. Den var känd för sina modiga artiklar och stängdes av myndigheterna den 9 mars 2006.

Li Hong publicerade ofta artiklar som beskrev dagens bedrägerier och korruption och kritiserade kommunistpartiet. Han arresterades i sitt hem på kvällen den 6 september av polisen.

Läs originalartikeln” target=”_blank”>engelsk version av Aron Lamm.