Kinesisk ”skola” utbildar kvinnor till ”gold-diggers”
Peking-kursen ”Gift dig med en rik man” eldar på diskussionen. (Skärmdump från deyunvxueguan.com)


Kvinnornas skola för moralundervisning i Peking placerar giftermål och familjeundervisning för kvinnor centralt i sin utbildning. Men en av dess kurser, ”Gift dig med en rik man,” har satt igång en dispyt av stora proportioner.

Skolan öppnade sina dörrar i maj, efter en ambitiös rekryteringsdrive i juli och augusti i fjol. Efter mindre än ett år säger dess chef att skolan rekryterat ”runt 2 800 elever”. Hon tillade att ”Det är en period av snabb utveckling”.

Shao Tong, vd och skolans grundare sade till Beijing Morning News i en intervju publicerad den 3 augusti att ”Gift dig med en rik man” är en slogan för lansering av varumärket.

I början, sade hon, hade de märkt att användandet av annonsslogans såsom ”Hur du gör dig själv mer enastående” inte lockade till sig elever. Senare valde hon den mer specifika titeln för kursen, och sade att det gjorde det mycket lättare att få nya elever.

Marknadschefen, Ding Zhenyyu, sade att bland de över 30 kurser som de erbjöd var fyra kurser, ”Självpositionering”, ”Läs hans tankar”, ”Tämj din make” samt ”Harmonisk familj” bland dem som fått bäst mottagande.

Shao sade att skolan riktar sig till kvinnor i åldrarna 23 till 36. Kvoten mellan singlar och gifta elever är cirka 8:2.

Shao beskrev också elevernas demografi som tillhörande ”medelklassen” och tillade: ”Bland våra elever ser runt en tredjedel fantastiska ut medan runt tre femtedelar anses se bra ut.

När Shao tillfrågades om vad som inspirerade henne att öppna skolan sade hon: ”Jag har sett allför många kvinnors usla kärlekserfarenheter. De kunde ha undvikit den här sortens besvikelser, men ingen lärde dem.”

Avgiften beror på kursen. Shao sade till Beijing News reporter att ”Läs av människor och känn människor” är en 16 timmars kurs som kostar cirka 2 000 yuan (ungefär samma i SEK).

Kursen ”Hur man kommunicerar med framgångsrika män” kostar mellan 30 000 och 40 000 yuan (exakta kursavgiften bestäms av den tid det tar att fullgöra den, vilket beror på ”elevens kvalitet”).

Men den kurs som har dragit mest uppmärksamhet till skolan, och startat inte så lite diskussion är ”Gift dig med en rik man”.

”Kursen dyrkar pengar” är en vanlig uppfattning som många kineser gett uttryck för på internet. En del tycker att kursen är alltför ogenerat materialistisk, och lär kvinnor tekniker för att haffa en miljonär eller till och med en miljardär, och att ett sådant rått fokus förstör moralvärdena i samhället.

”Det är en förvarning om följande: det kommer att finnas allt mindre verklig tillgivenhet. Kvinnor kommer att bli alltmer konsumentorienterade och materialistiska. Ju mer Kinas ekonomi utvecklas, desto lägre kommer människors kulturella standard och moralvärderingar att bli” kommenterade nid258 på nätsiten QQ Weibo, en populär Twitter-liknande plattform.

”Vad är det för nytta med att bara ha pengar? Om pengarna inte är rena kommer du att bli smutsig, också. Om han har en dålig karaktär kommer du att bli förstörd”, skrev Riyuexinchen på QQ Weibao.

En expert från Maple Women’s Psychological Counseling Center (Maple psykologiska rådgivningscenter för kvinnor), Liu Fengqin, sade till Beijing News den 5 augusti att kursens namn belyser en del kvinnors psykologiska behov.

Men samtidigt, sade hon, bidrar det till att kvinnor görs till mäns accessoarer, och visar en bristande respekt för kvinnor.

Den kända kinesiska sociologen Li Yinhe försökte förklara för Qianjiang Evening News i december i fjol orsaken till att kvinnor skulle föredra att bli olyckliga och rika hellre än nöjda men fattiga.

Hon förklarade att eftersom Kina har varit influerat av ateismen som dikterats av det Kinesiska kommunistpartiet (KKP), så ”tänker de flesta att det inte kommer att finnas något kvar efter att man dött. Därför dyrkar de pengar och tror att all lycka finns bara i det här livet.”

Trots skolans uppenbara popularitet bland dem som vill klättra på den sociala stegen, vilket avspeglar i dem som skrivit in sig, har dess legitimitet som en riktig utbildningsinstitution ifrågasatts.

China News rapporterade den 3 augusti att fastän den påstår sig vara en ”utbildningsinstitution”, visar företagsregister inga bevis på att skolan verkligen har registrerat sig som en sådan. Dess företagsnamn är ”Beijing Tailikins Information Consulting Co., Ltd.”

Lagkunniga som citerats i pressen påpekade att Kvinnornas skola för moralundervisning i Peking egentligen inte är en skola. Det är ett konsultföretag.

Översatt från engelska.

Den kinesiska originalartikeln.