Kinesisk skola stämplar relegerade elever som ”terrorister”


Tre ungdomar i Zhejiangprovinsen har av sitt gymnasium stämplats som ”terrorister” efter att de relegerades för några veckor sedan.

En av pojkarna, som hette Liu i efternamn, berättade för Wenzhou Metropolis Daily att skolan i staden Wenzhou hade relegerat honom två veckor tidigare på grund av ett slagsmål han var inblandad i, enligt Want China Times.

”Vi gjorde ingenting fel. Varför är vi terrorister?”, sade han. ”Jag hoppade av. Jag kom bara förbi för att träffa några av mina klasskamrater häromdagen. Då anmälde klassledaren mig till skolan. Jag insåg det inte förrän den dagen då våra foton hade satts upp i säkerhetsrummet, tillsammans med ett meddelande som sade att vi var terrorister.”

En säkerhetsvakt i skolan sade att fotona sattes upp för att hjälpa honom och hans kollegor att känna igen ungdomarna, och hindra dem från att komma tillbaka till skolan, enligt Nandu.com.

Eleven Liu publicerade bilden av de tre fotona på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, och många nätanvändare fördömde skolans agerande.

En sade: ”Även om elever bryter mot skolans regler eller klassrumsdisciplinen och det upprör skolledningen och påverkar ordningen i klassrummet, så handlar det inte om något brott, än mindre terror. De beskriver avhoppare som ’terrorister’, vem är egentligen värst?”

En annan kommenterade: ”Att ofta och lättvindigt stämpla elever som ”problemungdomar’ eller till och med ’terrorister’ gör mer skada än nytta för barnens utveckling.”

Research av Lisa Huang.

Översatt från engelska.