Kinesisk polis slår till mot advokater och utländska reportrar för att kväsa möjlig kinesisk "jasminrevolution"
Den kinesiska polisen omringar en grupp utländska journalister. Minst 300 poliser bevakade ingången till Wangfujiang, en shoppinggata i centrala Peking som på internet utnämnts till den plats där protester skulle hållas som en del av "den kinesiska jasminrevolutionen". (Foto: AFP/ Getty Images)
Den kinesiska polisen omringar en grupp utländska journalister. Minst 300 poliser bevakade ingången till Wangfujiang, en shoppinggata i centrala Peking som på internet utnämnts till den plats där protester skulle hållas som en del av ”den kinesiska jasminrevolutionen”. (Foto: AFP/ Getty Images)

Den ständigt växande stormen av demonstrationer mot auktoritära regimer i mellanöstern och nordafrika har gjort den kinesiska regimen väldigt orolig. Nyligen blev utländska journalister attackerade och gripna. Framstående kinesiska människorättsadvokater och aktivister har också gripits eller trakasserats av kinesisk polis.

Hundratals uniformerade och civilklädda poliser i Peking och Shanghai patrullerade potentiella protestplatser den 27 februari. Den var den andra söndagen med hög beredskap efter uppmaningar på internet till kinesiska ”jasminprotester”.

Utländska journalister har följts efter och de som haft kameror har hindrats från att komma in i Wangfujing, Pekings stora shoppinggata,  som ligger bara en kort promenad från det strikt bevakade Himmelska fridens torg.

Enligt vittnen blev en amerikansk kamerman sparkad, slagen i ansiktet med sopborstar och tagen i förvar av polisen, enligt rapportering från Radio Free Asia (RFA) den 27 februari.

Kinesisk polis grep också journalister från två tyska TV-bolag som försökte filma protester mot regeringen längs Wangfujing, enligt Deutsche Welle den 27 februari.

De tyska journalisterna släpptes senare. Vissa klagade på våldsam behandling från polisens sida, enligt rapporten.

Kinesisk polis knuffade samma dag en kameraman från BBC vid ingången till Wangfujing, enligt BBC:s reporter Damian Grammaticas som var på platsen. Grammaticas sade att även han blev omilt behandlad.
– En av de statliga säkerhetsgorillorna slet mig i håret…de försökte plocka upp mig och handgripligen kasta in mig i bilen.

Två taiwanesiska reportrar som arbetade för en lokal TV-station fördes också tillfälligt bort av polisen från Wangfujing den 27 februari. En av dem skadades när polisen använde våld vid bortförandet, rapporterade taiwanesiska nyhetsbyrån Central News Agency.

Tidigare har utländska journalister i Kina tillåtits större frihet i sitt rapporterande än sina kinesiska kollegor, men de dagarna kan vara över.

Enligt en tidigare rapport från RFA hade säkerhetsbyrån i Peking ringt utländska nyhetsbyråer i staden och instruerat dem att skicka sina reportrar till ett viktigt möte den 25 februari. En utländsk reporter sade till RFA att de fått rådet att ”följa reglerna” när det gällde att rapportera om större händelser.

Beijing Daily publicerade även en artikel den 25 februari angående de nya intervjureglerna i Peking. I den stod: ”Myndigheterna i Peking har upprepat att reportrar måste följa lagar och regler när man rapporterar i Peking, vilket innebär att man lämnar in ansökningar, får tillåtelse från de personer eller institutioner man intervjuar, visar giltiga identitetshandlingar och följer de administrativa reglerna.”

Mark MacKinnon från kanadensiska Globe and Mail skrev följande på Twitter: ”Jag tackade nej till en inbjudan till kvällsté och blev påmind om att ‘följa kinesisk lag’ när jag rapporterade. Kanske kopplat till jasmineprotester på söndag?”


Människorättsaktivister, advokater och dissidenter har gripits av kinesisk polis. Överst från vänster: Jiang Tianyong, Teng Biao, Tang Jitian. Nederst från vänster: Jiang Tianyong, Teng Biao, Tang Jitian. (Foto från Epoch Times fotoarkiv)

Människorättsaktivister, advokater och dissidenter har gripits av kinesisk polis. Överst från vänster: Jiang Tianyong, Teng Biao, Tang Jitian. Nederst från vänster: Jiang Tianyong, Teng Biao, Tang Jitian. (Foto från Epoch Times fotoarkiv)

Jon Huntsman, USA:s ambassadör i Peking, som liksom av en händelse befann sig i närheten av jasminprotestmötet i Wangfujing den 20 februari fick följaktligen sitt namn blockerat av den kinesiska sökmotorn Sina, rapporterade RFA.

Sedan mitten av februari har ett antal framstående kinesiska människorättsadvokater och aktivixter gripits eller trakasserats av polis.

I Peking bröt sig polisen in i människorättsadvokaten Tang Jitans hem på natten den 16 februari och kidnappade honom.

På eftermiddagen den 19 februari förde polisen bort människorättsadvokaten Teng Biao och genomsökte hans hem.

Advokaten Jiang Tianyong greps av polisen den 19 februari, men redan tre dagar tidigare hade han misshandlats av poliser.

I Guangzhou överfölls människorättsadvokaten Liu Shihui vid en busstation den 20 februari. Någon drog en säck över hans huvud och han misshandlades svårt, bland annat bröt våldsmännen båda hans ben. Enligt uppgift försvann han den 24 februari.

Människorättsadvokaten Tang Jingling och frilansskribenten Ye Du fördes bort från sina hem av polisen som sade att de skulle ”åka på en resa”.

Wu Zhenqi, en annan advokat, kallades in av polisen och fördes bort på morgonen den 25 februari.

På eftermiddagen den 25 februari greps Tian Li (även känd som Chen Qitang) av säkerhetsbyrån i Foshan.

Människorättsaktivisten Chen Wei och forskaren Ran Yufei från Sichuan samt människrättsaktivisten Hua Chunhui och bloggaren Miaoxiao från Wuxi i Jiangsuprovinsen har nyligen gripits, misstänkta för statsomstörtande verksamhet.

Dessutom har aktivister gripits av polis och eller försvunnit i Shanghai, Hubei, Anhui och Guizhou. Åtskilliga fall har rapporterats om där människor satts i husarrest eller ”bjudits in på té”, vilket är en populär term för att bli varnad av polisen.

Den 23 januari beordrade president Hu Jintao att internetövervakningen skulle stärkas på ett politbyråmöte.


Människorättsadvokatern Liu Shihuis ben bröts av våldsmän. (Foto från Epoch Times fotoarkiv)

Människorättsadvokatern Liu Shihuis ben bröts av våldsmän. (Foto från Epoch Times fotoarkiv)

Han betonade detta igen i ett direktiv den 19 februari, där han sade att den kinesiska kommunistpartiet måste ha absolut kontroll på internet i Kina.

Zhou Yongkang, ordförande i partiets politik- och lagkommitté gjorde även han ett uttalande med liknande innehåll den 21 februari på ett seminarium för kadrer inom militären. ”Kommunistpartiets kommitté måste ha förenat ledarskap och hantering av internet,” ska han ha sagt. 

Människorättsadvokaten Jin Guangchong berättade i en intervju med Epoch Times att han inte förstod varför myndigheterna grep advokater som Tang Jitian, Teng Biao och Jiang Tianyong eftersom de bara träffats för att diskutera hur de kunde hjälpa Chen Guangcheng, den blinde människorättsadvokaten som för närvarande är i husarrest.

– Jag tror de har blivit mer osäkra både när det gäller internationella och inhemska situationer. De är extremt rädda och tar i med hårdhandskarna mot alla gnistor av opposition, sade Jin.

Zhang Jiankang, en advokat från Xi’an i Shanxiprovinsen, sade att människorättsadvokaternas fokus på Chen Guangcheng kan ha fått myndigheterna att tänka på den tunisiske fruktförsäljarens självbränning som blev gnistan som satte igång politiska förändringar i ett helt land. Zhang sade att myndigheterna avsiktligt slår ner på dessa aktiviteter eftersom de är rädda att det kan vara fröet till en kinesisk jasminrevolution.

Den USA-baserade kinakommentatorn He Qinglian sade nyligen i ett blogginlägg på Voice of America: ”Den största inspirationen folket fått av vad som hände den 20 februari [enligt uppgift den första dagen i de kinesiska jasminprotesterna] är: Det är inte folket som är rädda för regeringen, det är regeringen som är rädd för folket.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/52108/