Kinesisk polis grep 15-åring för satiriskt internetinlägg
En internetpolis i Peking på internetkafé. (Foto: AFP)


En kinesisk 15-åring har gripits och åtalats för att ”använda antydningar som angriper partiet och regeringen” efter att han postat ett inlägg med rubriken ”Länge leve de prostituerade” på ett internetforum.

Internetpoliser i staden Xuchang i Henanprovinsen genomförde en rutininspektion av en lokal sajt vid namn Spring Forum. De hittade då en artikel med rubriken ”Länge leve de prostituerade” som postats av en person med användarnamnet Underwear (Underkläder).

Polisen ansåg att författaren angripit det kinesiska kommunistpartiet genom insinuationer och jämförelser med prostituerade. De beordrade omedelbart webmastern att ta bort posten och öppnade även en utredning för att hitta den ansvarige. Man identifierade honom snart som en 15-årig pojke med efternamnet Wang, och grep honom.

Wangs artikel listade 41 punkter där prostituerade jämfördes med ”en viss organisation” eller ”vissa människor”. Bland jämförelserna fanns bland annat detta:

”En prostituerad säljer sin kropp, medan vissa människor säljer sin själ.”
”En prostituerad representerar inte andras intressen medan en viss organisation hävdar att den representerar allas intressen.”
”En prostituerad kommer inte in på universitetsområdet, medan en viss organisation håller politiska kurser på området.”
”En prostituerad marknadsför sig inte, medan vissa människor kontrollerar media för att saligförklara sig.”
”En prostituerad ber inte om kärlek, medan en viss organisation kräver att du älskar den.”
”Du kan undvika en prostituerad om du inte tycker om henne, men du kan inte undvika en viss organisation såvida du inte dör eller vistas utomlands illegalt.”
”En prostituerad tillåter folk att vara emot henne, men en viss organisation griper sina motståndare och skickar dem till omskolningsläger.”

Inte ett enda ord i posten nämner kommunistpartiet, men internetpolisen kallar posten för
”antydningar för att angripa partiet och regeringen”.

Det hela påminner om ett kinesiskt skämt som cirkulerar:
En man stod på Himmelska fridens torg och skrek argt: ”Den här regeringen är värdelös!”
Polisen grep honom genast och förde bort honom. Han försökte argumentera med dem.”Jag sa ju inte vilken regering jag talade om!” En polisman svarade: ”Jag har arbetat här länge. Tror du inte jag vet vilken regering som är värdelös?”

Det finns mer är 400 miljoner kinesiska internetanvändare. Den kinesiska regimen har spenderat miljoner på att etablera en armé av internetpoliser och professionella internetkommentatorer som myndigheterna har lejt för att övervaka varje internetanvändares handlingar.

Gripandet av pojken som kallar sig ”Underwear” är ett tydligt exempel på hur man missbrukar den här makten. Genom den kinesiska historien har ett tecken på att makten är på väg att störtas varit när den ”undersöker folkets ord mer än den förhindrar översvämningar”. Kommunistregimen, med sin övervakning av internetanvändare, kan sägas ha nått den punkten.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47004/