Kinesisk pojke begick självmord efter lärares uppmaning
En skärmdump som visar en banderoll utanför en grundskola: ”Läraren tvingade vår pojke att hoppa från byggnaden.” Detta efter att pojken i Chengdu tagit sitt liv. (Skärmdump/Xinhua)


En grundskoleelev i Sichuanprovinsen hoppade 30 våningar från sin familjs lägenhet efter att en lärare läxat upp honom då han misslyckat slutföra en kvarsittningsuppgift.

Den 10-årige pojken ska ha straffats för att ha pratat i klassen, och ombads av sin lärare i en skola i Chengdu att skriva ett självkritiksbrev bestående av 1 000 tecken.

När pojken inte skrev klart sitt ursäktsbrev sade läraren till honom att hoppa från en byggnad, rapporterade Sichuan Online.

I sin lärobok hade pojken skrivit: ”Lärare, jag kan inte göra det. Jag vågade inte hoppa från byggnaden.”


Ett foto från pojkens lärobok. Den handskrivna texten säger: ”Lärare, jag kan inte göra det. Jag vågade inte hoppa från byggnaden.” (Foto: Sichuan Online)

Ett foto från pojkens lärobok. Den handskrivna texten säger: ”Lärare, jag kan inte göra det. Jag vågade inte hoppa från byggnaden.” (Foto: Sichuan Online)

En partitjänsteman i Jinjiangdistriktet berättade för medier att man påbörjat en polisutredning, enligt South China Morning Post. Skolan bekräftade via sin hemsida att pojken och några andra elever har ombetts att skriva om sina beteenden i form av självkritik, efter att ha stört en taltävling. Man tillade i meddelandet att han dog av ”en olycka”.

Pojkens familj hängde upp banderoller utanför skolan med slogans som ”Läraren tvingade vår pojke att hoppa från byggnaden”.

Många nätanvändare diskuterade tragedin på mikrobloggen Sina Weibo. En person kommenterade: ”Detta är en galen värld. Vuxna och barn tvingas [att dö]. Endast korrupta tjänstemän och förmögna människor kan överleva.”

En annan sade: ”Patienter fördömer läkare, och föräldrar tillrättavisar lärare. Roten till omoralen är i själva verket vårt deformerade sociala system. Det är sprunget ut folks abnorma mentalitet, som blint undviker ansvar, och strävan efter snabba framgångar och vinster. Kineser, det är dags att vakna upp.”

Research av Lisa Huang.

Översatt från engelska.