Kinesisk nyårsgala visar vacker forntida kultur
Med vördnad. Sångerskan Yang Jiangsheng framträder på NTDTV:s nyårsgala 2006 i Radio City Music Hall i New York. (Foto: Henry Chan/The Epoch Times)


Förberedelserna inför tv-stationen New Tang Dynastys (NTDTV) kinesiska nyårsgala 2007 är i full gång. Sedan den första galan år 2004 har dessa festligheter bjudit på en blandning av sång, dans och instrumentala framträdanden, och publikantalet har växt år för år. Ungefär 70 000 personer beräknas att denna vinter gästa föreställningarna i New York.

Folket i det forntida kinesiska samhället förfinade sin moraliska karaktär samtidigt som de främst av allt tyckte om vacker och upplyftande musik. Musiken som de lyssnade till hedrade gudar, uppmuntrade vänlighet och hämmade mänskliga begär. NTDTV:s kinesiska nyårsgala har som målsättning att dela den genuina traditionella kinesiska kulturen med publiken.

Traditionell kinesisk kultur innehåller rika och djupa inre betydelser. Människors beteenden grundades i de ”tre stöttepelarna” konfucianism, buddism, och daoism. Den kinesiska kulturen betonade i varje aspekt ”harmoni mellan himmel och människa.” Folk lärde sig att kultivera vänlighet, respektera högre makter och harmonisera med naturen.

Olyckligtvis blev det så att när det kinesiska kommunistpartiet tog makten i Kina 1949, gjorde dess ledare allt för att skilja människorna från deras 5 000-åriga kultur. Allt moraliskt och andligt rycktes plötsligt upp med rötterna ur människornas liv. Konsten blev till ett redskap för att förverkliga politiska målsättningar och väcka upp den mörka sidan i den mänskliga naturen. Kinas folkmusik användes för att tjäna den kommunistiska revolutionen.

Upplyftande och renande

Många kineser som sett NTDTV:s kinesiska nyårsgala, upplever att de efter föreställningen känt sig ”upplyfta” och ”renade”. Artisterna i galan har som mål att skapa framträdanden för både den kinesiska och den västerländska publiken som på ett verklighetstroget sätt representerar den kinesiska kulturens upprätthållande av dygd vördnad för det gudomliga.

I det gamla Kina betraktades den enkla och mest harmoniska musiken som den bästa. Forntida kinesiska människor ansåg att allt i universum, inklusive den mänskliga kroppen och till och med ljud, var komponerat av de fem elementen metall, trä, vatten, eld och jord. Noterna i de forntida kinesernas femtons-skala hade sina egna materiella existensformer och korresponderade till vart och ett av de fem elementen såväl som till de stora organen i den mänskliga kroppen. Man ansåg att god musik hade en gynnsam effekt på den mänskliga kroppen.

Modern vetenskap har upptäckt samma sak – att musik kan ändra en människas humör och har en mätbar effekt på människans hälsa. En psykologisk studie som jämförde repertoaren och det mentala tillståndet hos två orkestrar kom fram till att musiker i orkestern som spelade klassisk musik visade glädje och sällan var sjuka. I motsats till detta visade 70 procent av musikerna orkestern som spelade modern musik symptom på neurotiskt beteende, 60 procent visade lättretlighet och tenderade att förlora humöret, och över 22 procent var deprimerade.

Lockar fram vänlighet

Konst är själens röst. Några av de bästa klassiska musikstyckena skrevs som hyllning till det gudomliga. Lyssnare uppskattar musikens heliga kvalité. Modern musik å andra sidan kan få lyssnaren att känna en tomhet i hjärtat.

Musiken i NTDTV:s kinesiska nyårsgala är ljus och melodisk med en klassisk vinkling. Lyssnare har sagt att det berör deras själ – kanske för att den lockar fram vänliga tankar samt respekt och uppskattning för det gudomliga. Många galaartister har sagt att när de spelar sina instrument är det verkligen en process av att kultivera sina hjärtan och sinnen.

Forntida Kina har kallats det ”Gudomliga landet.” Legender om buddor, daos och gudar har förts vidare från generation till generation. Människor har sökt efter meningen med livet i tusentals år. NTDTV:s kinesiska nyårsgala 2007 representerar detta långa sökandet efter mening, skönhet och andlig förhöjning.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/news/6-11-25/48542.html