Kinesisk miljökämpe fick "Asiens Nobelpris"


Kinas ledande miljökämpe, Ma Jun, finns bland årets vinnare av Ramon Magsaysay-prisen, som är den asiatiska motsvarigheten till Nobelpriset.

Efter att han fått veta att han vunnit priset sade Ma Jun att han kommer fortsätta kämpa för att skydda Kinas miljö, natur och kulturarv, enligt en rapport från Voice of America den 3 augusti. 

– De kommande 20 åren kommer Kina möta svåra utmaningar på miljöområdet. Vi hoppas att de insatser vår organisation gör kan hjälpa till att väcka fler intresserade till att delta i miljöskyddsarbete, sade Ma. 
Ma Jun förestår Institute of Public and Environmental Affairs i Peking. Institutets hemsida har lagt ut en karta över Kinas vattenföroreningar, vilket är den första offentliga databasen med information om vattenföroreningar i Kina.

Genom att klicka på områden på kartan kan användare övervaka och kolla vattenkvaliteten och föroreningsgraden i floder och sjöar runt om i Kina. Hemsidan har till och med en funktion för att söka efter fabriker och företag som strider mot miljöregler. Ma Jun sade att man hittills listat 36 000 företag som bryter mot regler. 

2007 utökade Ma sitt arbete till att inkludera luftföroreningar och sjösatte Kinas luftföroreningskarta för att förse allmänheten med data om luftkvaliteten. Efter att den offentliggjorts har mer än 10 000 företag som bryter mot luftföroreningsregler listats. 

Ma Juns arbete på båda dessa områden har haft stor betydelse för att öka kinesernas medvetenhet om miljöföroreningar. 

En annan vinnare är den kinesiska miljöaktivisten Yu Xiaogang, känd för sina insatser för att undersöka och dokumentera den socioekonomiska inverkan som dammar och vattenkraftsprojekt haft på de lokala kinesiska samhällena. 

Ramon Magsaysay-priset är känt som ”Asiens Nobelpris” och är döpt efter den förre presidenten för Filippinerna. Bland de senare årens vinnare finns flera kända kineser, som läkaren Jiang Yanyong, som avslöjade Pekings mörkläggning av SARS; läkaren Gao Yaojie som är känd för sitt arbete kring AIDS och den blinde rättsaktivisten Chen Guangcheng. Samtliga dessa nekades dock att resa utanför Kina för att ta emot priset. Vissa kunde inte närvara eftersom de satt i fängelse för sin aktivism. 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20528/