Kinesisk militär omringar tibetansk stad
Kinesiska paramilitära trupper på vakt. (AFP PHOTO/ Frederic J. BROWN)


Enligt källor från ”Students for a Free Tibet” belägras östra Tibet av kinesiska militärstyrkor som sänts dit från Xinjiangprovinsen. Belägringen har pågått sedan en tibetansk protest lördagen 21 mars.

Protesterna började i Ragya, Tibet, efter det att en 28-årig buddhistmunk vid namn Tashi Sangpo hoppade ned i Gula Floden. Enligt Students for a Free Tibet hade Sangpo kvarhållits av kinesisk polis då han misstänktes för att ha hissat en tibetansk flagga över Ragyaklostret, som han kom ifrån, och delat ut foldrar med krav på självständighet. Hur det har gått för Sangpo är fortfarande okänt.

Enligt Students for a Free Tibets vd Lhadon Tethong säger de senaste nyheterna som inkommit att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) har skickat militära trupper till Ragya i östra Tibet. Trupperna omringar staden Golok och Ragyaklostret.

– Det är ett ganska glesbefolkat område så deras närvaro är mycket påtaglig för lokalbefolkningen, sade Tethong i en telefonintervju och tillade att en av deras kontakter sagt att ”det är en mycket skrämmande syn” och att de aldrig sett något liknande förut.

En videoupptagning från lördagens protester skickades till en tibentan, en före detta Ragyabo som numera är bosatt i Indien, via mobiltelefon. Trots videons låga kvalitét kan man tydligt urskilja en stor folkmassa med många tibetanska munkar. Längre bort kan man se något som liknar kravallpoliser. Folkmassan skriker ”Bod Gyalo” (Seger för Tibet) och ”Lha Gyalo” (Seger till gudarna).

– Det råder undantagstillstånd i Tibet. Jag tror att alla i stort sett håller med om det bortsett från den kinesiska regeringen. De tillsatta trupperna som har setts av tillförlitliga ögonvittnen, inräknat journalister, i Kina visar på att de använder sig av hårda metoder för att hantera varje tibetansk framgång eller något som helst motstånd, sade Tethong.

– Tibets befolkning lider mycket nu. Truppernas närvaro där, de auktoritära kraftåtgärderna provocerar ytterligare. Det gör läget än mer spänt och leder i slutänden till mer tibetanskt lidande och förlorade tibetanska liv.

En videoupptagning av protesten kan ses här: http://media.phayul.com/?av_id=148&av_links_id=324a

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14144/