Kinesisk människorättskämpe frisläppt efter 4 år av misshandel och sjukdom i fängelse
Blinde människorättsaktivisten Chen Guangchen frisläppt. Bilden tagen innan fängelsestraffet. (Foto: Epoch Times)


Den kinesiske advokaten och människorättsaktivisten Chen Guangcheng, som suttit i fängelse i fyra år, släpptes fri i veckan efter att ha avtjänat sitt fulla straff, rapporterade Radio Free Asia (RFA).

Chen, som är blind, gjorde sig impopulär bland myndigheterna i Shandong genom sitt arbete för att avslöja de övergrepp som den kinesiska barnbegränsningspolitiken medför i form av tvångsaborter. Redan 2005 sattes han i husarrest och 2006 dömdes han till fyra års fängelse för att ha ”samlat en folkmassa för att störa trafiken” och skadat allmän egendom.

Det är en allmän uppfattning bland människorättsorganisationer i och utanför Kina att domen mot Chen var rent  politisk till sin natur. Det kinesiska rättsväsendet hindrade hans advokater från att närvara vid rättegången, och hans fru, Yuan Weijing, har övervakats och misshandlats av regimens hantlangare.

Under sin tid i Linyi-fängelset har Chen utsatts för svår misshandel, något han berättade för RFA om.

– Misshandeln var särskilt svår i början och mycket allvarlig under 2007, sade han.

Han har även haft hälsoproblem, och hans fru Yuan Weijing har försökt få honom frisläppt av medicinska skäl, men utan framgång.

– Jag har haft problem sedan 28 juli 2008, då jag åt dålig mat. Sedan dess har det även varit problem på grund av den mat jag fått, sade han till RFA. Chen tackade alla de som stöttat honom i Kina och i utlandet.

Yuan Weijing sade även till RFA att parets hem fortfarande bevakas av lokal polis.