Kinesisk man kraschade med luftballong nära omstridd ögrupp
Bild på Kinas upprättade flygförsvarszon som är markerad med röda linjer mitt på kartan, och med koordinater i varje hörn. Kina ligger vänster om zonen, Taiwan längst ner, Korea i övre högra hörnet och Japan till höger. Det markerade området sträcker sig ner i en triangel i den södra änden, vilken inkluderar Senkaku-öarna. (Skärmdump från Xinhua/Epoch Times)


Av allt som en 35-årig kinesisk kock kan tänkas hitta på på nyårsafton måste det att navigera en luftballong över havet in över de obebodda och omstridda Senkaku-öarna räknas bland det mer otippade.

Kocken, som arbetar i Hebeiprovinsen i norra Kina, plockades upp på eftermiddagen av den japanska kustbevakningen efter att hans ballong kraschat i havet i närheten av Senkaku-öarna i Östkinesiska havet. Öarna administreras av Japan, men Kina gör anspråk på dem som kinesiskt territorium, och de har varit en källa till enorma spänningar mellan länderna på senare tid.

Mannen lyfte med sin luftballong runt sjutiden på morgonen från Fujianprovinsen på Kinas sydöstra kust. Det är oklart hur han kom över ballongen och vad hans syfte var, förutom publicitet.

Mannen sade att han planerade att landa någonstans på de klippiga Senkaku-öarna men ballongen fick tekniska problem. Han skickade ett nödmeddelande från sin bärbara radio och plockades upp av japanerna vars styre över ön han alltså bestrider.

Det var den japanska tidningen Asahi Shimbun som först rapporterade om händelsen.

Den japanska sjöräddningen plockade upp honom i en helikopter och överlämnade honom till den kinesiska sjöpolisen.

Kineserna, som uppmuntras av kommunistpartiet att stödja Kinas anspråk på området, hade många olika åsikter om kockens misslyckade strategi. Ett stort antal kommentarer på nätet dömde ut hans företag som ”irrationellt” medan somliga beundrade hans mod.

En del såg ironin i att en kinesisk patriot som är emot Japan nu har japanerna att tacka för att de räddade hans liv. ”Nu har Japan blivit hans välgörare”, konstaterade signaturen Asura82 på sin mikroblogg på Sina Weibo.

Översatt från engelska