Kinesisk man försvann i slukhål (video)


En 25-årig kinesisk man dog när ett slukhål plötsligt öppnade sig nära en byggarbetsplats i Shenzhen.

Mannen gick vid en byggarbetsplats när ett 15 meter djupt slukhål öppnade sig. South China Morning Post skrev att mannen hette Yang Jaibin och arbetade som säkerhetsvakt. Han ska ha gått med ett paraply när marken öppnade upp sig under honom. 

Slukhålet fångades på en film, som visar hur snabbt de kan uppstå. Enligt medier kommer filmklippet från en övervakningskamera.

Det är oklart vad som orsakade slukhålet. South China Morning Post sade att boende i närheten, där slukhålet uppstod, har klagat på vibrationer som orsakats av ett bygge i närheten bara några meter därifrån.

En “expert” på platsen, som citeras av tidningen, sade att närliggande byggnader var säkra.

Shenzhen Special Zone Daily rapporterade att myndigheter lyckades få upp Yangs kropp, men han var redan förklarad död, enligt Metro.

Slukhål är vanligt förekommande i Kina. Australiensiska News Limited rapporterade att det har bildats mer än 100 slukhål de senaste två månaderna i Peking, mestadels på grund av olämpliga metoder vid byggnadsarbeten.

I juni förra året försvann en minibuss ner i ett slukhål i Guangxiprovinnsen, och föraren skadades. I augusti uppstod en serie slukhål i staden Harbin, vilket satte igång en omfattande debatt om den bakomliggande orsaken. Omkring sju slukhål uppstod inom loppet av en vecka, där två personer dödades och flera skadades.

Många kinesiska internetanvändare tror att slukhålen beror på olämpliga metoder vid byggnadsarbete. En bloggare skrev med anledning av slukhålen i Harbin, att det ”finns uppenbara kvalitetsproblem med ingenjörsarbetet” och att slukhålen ”inte har så mycket att göra med naturkatastrofer”.

Översatt från engelska.