Kinesisk kvinna svalt ihjäl i avstängd hiss
(Foto: Chris McKenna via Creative Commons)


En kvinna i 40-årsåldern har hittats död i en avstängd hiss i ett hyreshus i Shaanxiprovinsens huvudstad Xian. Hissen stängdes av för underhåll den 30 januari, men arbetarna kom inte tillbaka förrän den 1 mars, då de fann den döda kvinnan i hissen.

Kvinnans makabra död har väckt starka reaktioner på sociala medier, bland annat det populära Weibo. Några anser att tillsynen av fastigheter är slapp, särskilt när det gäller hissar och rulltrappor. Det har skett flera svåra olyckor med rulltrappor i Kina, där människor har dött eller blivit skadade.

Den döda kvinnan bodde ensam, men det är inte klarlagt hur hon kunnat vara försvunnen så länge som en månad utan att någon saknat henne.

Folk samlades för att protestera efter att nyheten fick viral spridning på internet. ”Fastighetsförvaltningen gjorde ingenting. Hon låg död i hissen över en månad innan hon hittades”, stod det på en banderoll som en av de boende i huset höll upp, enligt New York Times.

Kvinnans händer var svårt sargade av försöken att ta sig ut ur hissen, och några av hyresgästerna trodde att hon svultit ihjäl.

– Sjukvårdarna sade att händerna var deformerade när de fann kroppen, och det var märken överallt i hissen. Det är bara för hemskt, sade Wang som bor i huset, enligt Shanghaiist.

Två underhållsarbetare kommer att åtalas för vårdslöshet. De hade kallats dit för att laga en trasig kabel och hade knackat på hissdörren, men när de inte fick något svar slog de av strömmen till hissen och sade åt hyresgästerna att använda en annan hiss. När de sedan kom tillbaka efter ett antal veckor gjordes den hemska upptäckten.

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina