Kinesisk kolgruvearbetare offrar sin framtid för sina barns skull
Lan Tianzhong från Sichuanprovinsen. Bilden är från ett inslag på Guangdong Television. Lan har förlikat sig med att leva med sjukdomen dammlunga, bara hans barn kan få utbilda sig. (Foto: The Epoch Times)


I en färsk artikel om kolgruvearbetare i Kina berättas historien om en 50-årig man som är döende i dammlunga, men som bara fokuserar på att hans barn ska kunna få en högskoleutbildning.

Lian Tianzhong från Sichuanprovinsen är en av de 16 arbetare på kolgruvan Taixi i Fangshandistriktet i Peking som 2010 fick diagnosen silikos, även känt som dammlunga. Männen stämde gruvan och samtliga fick 80 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) till vårdkostnader och som sjukersättning, enligt en artikel i Beijing News den 20 mars.

Arbetarna fick dock först nu sin ersättning, efter att ha drivit sin sak hos domstolen under december 2011. Lan kom till Fangshans domstol i Peking för att hämta ut sina pengar, och intervjuades då av Beijing News.

Han beskrev de bedrövliga förhållanden som rådde i gruvan, där alla som jobbade ständigt var täckta med koldamm.

– Efter tre dagar började vi hosta. Till och med slemmet vi hostade upp var svart, berättade han.

När Lan började sitt tredje år i gruvan förberedde han sitt testamente innan han gick till jobbet.

Männen arbetade för 2 000 yuan i månaden, vilket räckte för att täcka familjernas utgifter och barnens skolavgifter.

– Det enda jag vill är att mina barn ska kunna komma bort från den här fattiga bergsregionen, sade Lan, som förklaring på varför byborna fortsätter att jobba i gruvorna.

– Jag har accepterat mitt öde, men jag ångrar det inte. Jag offrar mitt liv för att mina barn ska kunna gå på högskola. De kommer åtminstone inte att behöva leva så som jag har gjort, tillade han.

Statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade den 8 mars att förekomsten av dammlunga har ökat med tiotusentals fall varje år. Det finns dock skäl att misstänka att de officiella siffrorna underskattar problemet.

Sedan 50-talet har det bara förekommit 750 000 fall av arbetsrelaterade sjukdomar i Kina, varav drygt 675 000 är silikos. 22 procent av dessa, omkring 150 000, är nu döda. Från 2010 fanns det drygt 525 000 silikospatienter i Kina, allt enligt hälsoministeriet.

Enligt en artikel i statligt styrda China News har bara omkring 10 procent av silikospatienterna formellt fått diagnosen och behandlats.

Lan Tianzhongs berättelse har satt i gång heta diskussioner på internet där somliga pekar på den avgrund som skiljer rika från fattiga i Kina.

En internetanvändare från Peking kommenterade: ”Det sorgligaste är att även om hans barn klarar att ta en högskoleexamen kanske de inte kommer att kunna leva anständiga liv. Det går att växla in sitt liv för barnens högskoleutbildning, men man har bara ett liv. Vad ska han använda för att betala för att barnen får jobb, bostad och säkerhet…?”

En annan sade att Kinas bruttonationalprodukt är ”fylld av blod och svett”.

Li Chunni, som arbetar för en välgörenhetsorganisation som kämpar mot silikos, skrev: ”Att räkna de där pengarna är som att räkna hur många dagar man har kvar att leva. Hur mycket kostar ett liv?”

En annan användare kommenterade kommunistpartiets ledare, Xi Jinping, som nyligen höll ett tal där han pratade om ”Kinas dröm”: ”Glöm den ena eller den andra drömmen. Det handlar bara om en sak: respekt för liv!”

Översättning av Virginia Wu och Sophia Fang. Skriven på engelska av Cassie Ryan.

Översatt från engelska