Kinesisk internetaktivist dömd till nio månaders fängelse
Människorättsaktivisten Wang Lihong (Foto: Med tillstånd av kinesisk bloggare)


En Pekingdomstol dömde den 9 september kinesiska människorättsaktivisten Wang Lihong till nio månaders fängelse för att ha skapat störningar utanför en domstol i Fuzhou, Fujianprovinsen, i april 2010 där tre internetaktivister stod åtalade i domstol.

Wang säger att hon kommer att överklaga domen.

Nästan 200 människor, inklusive många utländska journalister och fem EU-diplomater, samlades utanför Wenyuhes domstol på morgonen den 9 september då Wangs fall har dragit både internationell och nationell uppmärksamhet. Domstolen spärrades av tidigt på morgonen för att hindra allmänheten och reportrar från att komma in i byggnaden.

Wangs son, Qi Jianxiang, berättade för Epoch Times att domen skulle meddelas klockan 9, men ändrades till 8:30. Fem personer, inklusive familjemedlemmar och advokater, fick komma in i domstolen för att höra domaren läsa upp domen.

Domaren sade att under en rättegång i staden Fuzhou i mitten av april 2010 hade 56-åriga Wang Lihong organiserat folk via telefon och internet och tillverkat banderoller och skyltar, vilket stört trafiken och “orsakat kaos”. Domstolen fann henne skyldig till att ha ”skapat störningar” och hon häktades officiellt den 21 april 2011.

– Vi anser att min mor är oskyldig och vi stöder hennes överklagan. Inga av deras anklagelser kommer att hålla, sade Wangs son till Sound of Hope (SOH).


Medier väntar utanför domstolen. (Foto: Med tillstånd av kinesisk bloggare)

Medier väntar utanför domstolen. (Foto: Med tillstånd av kinesisk bloggare)

Wangs advokat, Han Yicun, välkänd brottmälsadvokat, berättade för SOH att domstolens dom hade varit relativt lindrig på grund av påtryckningar från allmänheten.

– Men det är fortfarande inte en rättvis dom. Vi uppmuntrar Wang Lihong att överklaga, sade han.

Han sade att de kommer att överklaga på två grunder: fakta och lagen. Domstolen säger att Wang skapade störningar vid Fuzhous domstol, men i själva verket höll hon en laglig protest och krävde rättvisa för människorättsaktivister, sade advokaten. Domstolen använde också fel lag i fallet, sade han. Domstolen åberopar straffrätt, men ”vi anser inte att det var en förbrytelse; vi ser det som en rättfärdig konstitutionell handling som borde skyddas”, sade han.

Wangs son sade att hela domstolsproceduren var över på cirka 10 minuter. Myndigheterna vidtog extra åtgärder för att hålla folk borta från den korta domstolsproceduren.

China Human Rights Defender rapporterade att många dissidenter, bloggare och aktivister som stöder Wang, tvingades stanna hemma den 9 september efter att polisen uppmanat dem att inte gå ut eller besökte dem för att försäkra sig om att de inte gick ut. Några stoppades av polisen på väg till Wenyuhes domstol. Bussar stannade inte heller vid busshållplatsen nära domstolen innan eller efter domstolsförhören.


EU-diplomater stoppas utanför domstolen. (Foto: Med tillstånd av kinesisk bloggare)

EU-diplomater stoppas utanför domstolen. (Foto: Med tillstånd av kinesisk bloggare)

Fallet med de tre internetaktivisterna i Fujian handlade om den avlidna 25-åriga kvinnan Yang Xiaoling i Fujianprovinsen i februari 2008. Rättsläkaren fastslog att dödsorsaken var bristning  i äggledare i utomkvedshavandeskap och snabb blodbrist. Men Yans mor tror att hennes dotter dog av att flera polistjänstemän gruppvåldtog henne.

Fan Yanqiong, You Jingyou och Wu Huaying lade ut en artikel och en videodokumentation från Yangs mor på internet. Till följd av detta greps de och anklagades för att ”komma med falska anklagelser”. Fallet ledde till att människorättsaktivister, inklusive Wang, från hela Kina, stöttade dem.

Wang har länge varit en människorättsaktivist som stått upp för offren vid mejeriskandalen. Hon stödde också Deng Yujiao, servitrisen som blev känd för att ha dödat en partitjänsteman 2009 i självförsvar då han försökte våldta henne.

Wangs advokat, Han Yicun, beskriver Wang som “någon som verkligen tror på rättvisa i samhället”. Hon har vunnit många människors respekt under de år hon har försvarat mänskliga rättigheter.

När nyheten om hennes åtal blev känt protesterade dussintals aktivister framför Hangzhous kommunala byggnad.  223 Shanghaibor skrev under en namninsamling för att visa henne sitt stöd och välkända dissidenter inklusive advokat Teng Biao, Hu Jia och Ai Weiwei har visat sitt stöd på internet.

Översatt från engelska