Kinesisk gala-föreställning stoppad i Danmark
Divine Performing Arts föreställningar i den Kungliga danska teatern stoppades, samtidigt som ett arrangemang av den kinesiska ambassaden i tysthet kom in i schemat. (Foto: Epoch Times)


Nyligen ställdes Chinese Spectacular-showerna i Danmark plötsligt in av den Kungliga teatern i Köpenhamn. De skulle framföras av världsturnérande Divine Performing Arts från New York i slutet av mars. Samtidigt dök en annan show, arrangerad i tysthet av Kinas ambassad i Danmark, upp på programmet. Denna föreställning som visades i går kväll, den 2 februari, har planerats helt utan allmänhetens kännedom.

Under de senaste månaderna har fullbokade konserthus i tiotals stora städer i världen välkomnat artisterna i Divine Performing Arts. I Köpenhamn skulle den populära kinesiska galan visas vid två tillfällen på Danska Kungliga Teatern.

I mitten av december 2007 var hela turnén i Europa färdigplanerad och huvudkoordinatorn för det stora evenemanget skulle signera kontraktet. Då bestämde sig teatern plötsligt för att ställa in showerna. Utöver artiga ursäkter gav administrationen inga rimliga och konkreta förklaringar. Högste chefen för den Kungliga danska teatern undvek också direktkontakt med koordinatörerna för föreställningen. Teaterns ledning nekade på frågan om de blivit pressade av den kinesiska kommunistregeringen.

Samtidigt, dök i tysthet en annan föreställning från fastlands-Kina upp på teaterns program. Enligt tillförlitliga källor sändes också inbjudningsbrev till denna så kallade “Kinesiska nyårskonsert” ut direkt till danska politiker och kändisar av Kinas ambassadör i Danmark, Xie Hangsheng. Konserten kommer att framföras på en annan teater, kallad den Gamla scenen, som också tillhör den Kungliga teatern.

När det bara var få dagar kvar till konserten kunde folk inte hitta någon information om den, varken via medierna eller internet. En Epoch Times-reporter frågade om konserten på teaterns biljettkontor. En kvinna som arbetade där tillbringade en halvtimme med att försöka hitta information om konserten på det interna datanätet, men hittade ingen.

Denna konsert är höljd i dunkel. Det är ganska uppenbart att ett så hemligt evenemang inte kan ha en normal offentlig biljettförsäljning. Det står också klart att konsertens sponsor och huvudvärd är den kinesiska kommunistregimen. Ett storskaligt gratiserbjudande för människor på ledarpositioner i det danska samhället.

Kontrasterna mellan dessa två kinesiska artistgrupper i Köpenhamn har skapat mycket offentlig uppmärksamhet. Man tror att den verkliga anledningen till Kungliga Danska teaterns avbokning av Spectacular samtidigt som en annan show, arrangerad av det kinesiska kommunistetablissemanget, får framföras snart kommer att avslöjas.

Förra veckan rapporterade Epoch Times om hur den kinesiska ambassaden i Stockholm ringde upp kommunens representanter i både Linköping och Stockholm och hotade med dåliga relationer mellan Kina och Sverige om de inte ställer in Chinese Spectaculars föreställningar i Sverige.

De uppringda politikerna protesterade mot ambassadens agerande i flera medier.

Originalartikel på kinesiska: http://epochtimes.com/gb/8/2/1/n1998047.htm