Kinesisk forskare glad över Shen Yuns äkthet
- Det är första gången jag ser en så autentisk kinesisk föreställning, sade Zhang. (Foto med tillstånd av New Tang Dynasty Television)


– Långsam och fridfull, livlig, kraftfull, spännande, varsam, fin.

Så beskriver Zhang, en kvinnlig forskare från Kina som nu arbetar i USA, Shen Yun Performing Arts olika dansnummer.

New York-baserade Shen Yun framträdde i Philadelphias Merriam Teater 7:e januari och avslutade med stående ovation, tre inrop och ett extranummer för en av sångsolisterna.

Shen Yun bildades 2006 och består av tre lika stora danskompanier som samtidigt turnerar runtom i världen. Enligt hemsidan har de uppdraget att återuppliva 5000 år av kinesisk kultur efter att kommuniststyret i Kina hotat dess existens.

– De beskrev den kinesiska kulturen mycket bra. Det är första gången jag ser en så genuin kinesisk föreställning, sade Zhang.

Shen Yuns föreställningar har, enligt hemsidan, en kärna av klassisk kinesisk dans och kinesisk folkdans och etnisk dans. Därtill använder de en digital bakgrund, prisbelönta sångsolister och en orkester som förenar österländska instrument, som den 4000-åriga erhun, med en västerländsk klassisk grund.

– Ur ett konstnärligt perspektiv var det perfekt. Jag är väldigt nöjd. Artisterna gav verkligen allt i sina framträdanden. Koreografin var mycket bra, sade Zhang.

Den gamla kinesiska kulturen har enligt Shen Yuns hemsida, en djup andlig kärna av värden som godhet, ära och ärlighet, liksom en vördnad för gudarna och himlarna.

“Shen Yuns dansnummer berättar om gamla myter, bortgångna hjältar eller himmelska paradis”, står det på hemsidan. ”De kan utspela sig i dåtid eller i det moderna Kina, men varje nummer förkroppsligar traditionella kinesiska värden”.

– De traditionella aspekterna var väldigt bra, sade Zhang som också sade att hon ska rekommendera föreställningen till andra.

– Den var också väldigt lockande. Den var inte alls gammaldags tråkig, fast det är traditionell kultur. Den var mycket livfull och lättsam. Den är väldigt lätt för unga att ta till sig, avslutade Zhang.

Rapportering av NTD Television och Zack Stieber.

Översatt från engelska.

Den New York baserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som turnerar samtidigt runt om i världen.

För mer information besök: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performning Arts.