Kinesisk aktivist och skribent anklagas för omstörtande verksamet av staten
Lü Gengsong med makan Wang Xue’e efter hans frigivning i augusti 2011. Lü en erfaren demokratiaktivist och skribent har anklagats för ”omstörtande” av statsmakten och står inför ytterligare fängelsetid. (Foto: Chinese Human Rights Defenders)


Efter en månad i häkte anklagas en känd kinesisk demokratiaktivist och skribent, med kunskap om det Kinesiska kommunistpartiets säkerhetstjänst, för uppvigling.

Lü Gengsong, som frihetsberövades 7 juli sitter fängslad i staden Hangzhous fångläger, i provinsen Zhejiang i östra Kina. Han anklagades formellt 13 augusti för ”statsomstörtande verksamhet”. Lü, som är en erfaren aktivist och skribent, har suttit internerad flera gånger i år; han hämtades från sitt hem tre gånger i början av året, hemmet genomsöktes och datorn beslagtogs.

De kinesiska myndigheterna har inte klargjort vad Lü står anklagad för. Men det kan ha att göra med att han protesterade mot Folkrepubliken Kinas återinträde i FN:s människorättsråd förra året.

Inför kinesernas utvärdering i oktober 2013 av landets människorättssituation, skrev Lü och andra ett öppet brev och en petition mot Folkrepubliken Kinas närvaro vid FN:s människorättsråd.

Lü är öppen om sitt medlemskap i Kinas demokratiska parti, en förbjuden och förföljd politisk organisation. Efter att ha uppmuntrat till demokrati dömdes han för att ha ”uppviglat till statsomstörtande verksamhet” 2008, och satt av tre år av det fyraåriga fängelsestraffet.

Den aktuella anklagelsen, ”statsomstörtande verksamhet”, och inte bara uppvigling, ger ett hårdare straff i Kina – upp till 10 års fängelse.

Efter att han frisläpptes 2011 har Kinas politiska polis hårdbevakat Lü och hans familj och utfört räder mot hans hem, där de tog med sig familjens personliga tillhörigheter.

I oktober förra året berättade Lüs fru, Wang Xue’e, för aktivistnätverket Chinese Human Rights Defenders:

”Hittills i år har de beslagtagit sex datorer, inklusive vår dotters dator och några vi lånat från vänner. Alla i familjen har haft det förskräckligt de senaste åren. Inte nog med att vår familj bevakas, utan vår personliga frihet är ofta begränsad. Huset har plundrats åtskilliga gånger. Det känns som om vi håller på att bli tokiga, min dotter och jag.”

Tidigare i år släpades Wang Xue’e iväg från hemmet av polis utan någon förklaring.

Orsaken till att Kinesiska kommunistpartiet riktar så stor uppmärksamhet mot Lü, är att han är författare till böcker om partiet skriver om Kinas hemlighetsfulla säkerhetstjänst.

År 2000 publicerade han i Hongkong boken ”The Dirty History of Corruption in the Chinese Communist Party”, som diskuterar och analyserar grova fall av korruption från 1978 till 2000. För Beijing Spring, en demokratitidskrift utanför fastlandet, skrev han artikeln, ”China’s Biggest Spy Organization: The Political and Legal Affairs Commission”, där han granskade kommunistpartiets säkerhetsapparat.

Lü hamnade i myndigheternas sikte då han undervisade på en skola för säkerhetspoliser. Han fick sparken 1993 för sina åsikter och sitt agerande till stöd för demokrati i Kina.

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet studerade Lü hårt för att bli advokat. Han gjorde åtskilliga prov för att få advokatlicens, men av någon anledning var han alltid några poäng från att bli godkänd. Han gav i ett öppet brev till juridiska myndigheter en detaljerad förklaring av sina provresultat och de ovanliga avslaget från advokatsamfundet, som kontrolleras av myndigheterna. Det publicerades på den kinesiska sajten Boxun.

2002, fyra år efter att det första provet gjorts, drog han slutsatsen att provet manipulerades och att han underkändes med flit, för att förhindra att sådana som honom skulle bli advokater.

”Det var efter det som jag totalt förlorade hoppet om att bli advokat, och jag gjorde aldrig om det juridiska examensprovet igen.”