Kinesisk advokat gripen efter återresa till Kina
Slåss för religionsfrihet: Den erfarne människorättsadvokaten, Jiang Tianyong, har regelbundet som rättsrådgivare bistått migrantarbetare, jordbävningsoffer, tibetaner, Falun Gong-utövare och advokaterna Gao Zhisheng och Chen Guangchen – som alla förföljs av kommunistpartiet. (Foto: Gary Feuerberg/Epoch Times)


Jiang Tianyong greps och hans fru misshandlades efter att ha försökt träffa Obama i Peking 

Vad många trodde och fruktade skulle hända Pekingadvokaten Jiang Tianyong inträffade under torsdagsmorgonen. Den erfarne människorättsadvokaten Jiang Tianyong, 38, hade precis återvänt efter en månads genomresa i USA, med fyra andra människorättsadvokater, enligt ChinaAid, när han greps av tjänstemän från Allmänna Säkerhetsbyrån.

ChinaAid är en människorättsorganisation som aktivt stöder förföljda kristna i Kina. De uppger att Jiang och hans fru lämnade sitt hem för att skjutsa deras sjuåriga dotter till skolan. Men de blev stoppade. Fyra tjänstemän ”grep tag i honom och tvingade in honom i en polisbil”. ChinaAid säger också att en polisman med namnet Wang Tao kastade Jiangs fru mot marken och började misshandla henne samtidigt som barnet hjälplöst skrek. 

Jiang hölls inspärrad i Allmänna Säkerhetsbyråns lokaler i över 13 timmar och tilläts bara att äta en måltid, uppger ChinaAid. ”Ett dussintal människorättsadvokater demonstrerade utanför byggnaden för att kräva Jiangs frisläppande och samtidigt visa sitt stöd för sin kollega. Han släpptes 21:26 och kunde återvända hem till sin familj.”

Jiang har regelbundet som rättsrådgivare bistått migrantarbetare, jordbävningsoffer, tibetaner, Falun Gong-utövare och advokaterna Gao Zhisheng och Chen Guangchen – som alla förföljs av kommunistpartiet. Jiang blev av med sin tjänst på Pekings globala advokatfirma i april, och i juni förra året blev han av med sin advokatlicens.

Epoch Times har tidigare skrivit om Jiang. Den 29 oktober sade han inför Tom Lantos människorättskommission som hölls i Capital Hill, Washington D.C.: ”När president Obama besöker Kina nästa månad kommer man att tvinga mig att vara hemma.” 

Jiang visste att hans hem var hårdbevakat. När Jiang återvände till Peking i tisdags åkte han och hans kolleger därför inte hem till honom, enligt Kahler. 

Jiang och hans fem andra kinesiska människorättsadvokater som var på genomresa i USA, sade att Obama borde träffa människorättsadvokater och tala ut om religionsfrihet under sitt besök i Kina. ChinaAid säger att Jiang och hans kolleger försökte ordna ett möte med Obama innan han åkte hem, för att få USA att tala ut om den allvarliga situationen. 

Efter att USA:s ambassad via telefon informerat honom om att Obama inte kunde träffa gruppen, kom omedelbart 200 polismän till hotellet där man förhörde honom och hans kolleger under en timma, säger ChinaAid. 

ChinaAid säger att advokaterna inte fick tillåtelse att träffa Obama och skulle ”hållas tills han hade åkt” på onsdag morgon. 

Jiang sade under Lantoskommissionen den 29 oktober att han och hans familj har regelbundet misshandlats, gripits och bevakats av myndigheter. Civilpoliser bevakar, trakasserar och hotar människorättsadvokater, sade han. Han sattes under bevakning för att han försvarade advokat Gao Zhisheng, och placerades i husarrest i fem månader. Han har flera gånger suttit i husarrest för 4 juni-dagen och 1 oktoberfirandet, Peking-OS och statsbesök av viktiga diplomater. 

Vid Lantos vittnade Jiang om sina erfarenheter, och två andra människorättsadvokater lämnade dokumenterade vittnesmål. Lantoskommissionens ordförande, Frank Wolf, kongressledamot från norra Virginia, varnade: ”Om någon av dem grips eller trakasseras när de återvänder, kommer jag att göra allt som står i min makt för att skapa bekymmer för Obamaadministrationen och den kinesiska regeringen.

Trots det stöd som Wolf lovade, var det i stort sett väntat att de skulle få utstå repressalier när de återvände hem. Jiang och de andra advokaterna som deltog vid Lantoskommissionen är emellertid kristna och tillhör de ”olagliga” huskyrkorna och inte de statskontrollerade ”patriotiska” kyrkorna. Deras tro kan trots allt vara att vapen för dem för att klara av den repressiva miljön i diktaturens Kina.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/www.theepochtimes.com/n2/content/view/24795/