Kineser ställer sig bakom brottsanmälningar mot förre ledaren
En bild på en del av de underskrifter som samlades in i Hunanprovinsen till stöd för brottsanmälningarna mot Jiang Zemin. (Foto: Minghui.org)


Över 1 500 kineser i staden Changsha i Hunanprovinsen ställde sig nyligen bakom en brottsanmälan mot förre regimledaren Jiang Zemin. Anmälningsvågen mot Jiang, för dennes förföljelsekampanj mot den andliga metoden falungong, har hittills lett till 190 000 anmälningar.

Det var falungongutövare i Changsha som på en månad samlade in 1 577 underskrifter från vanliga kineser, enligt falungongsajten minghui.org.

Många av de som skrev under sade att Jiang Zemin borde ha ställts inför rätta för länge sedan.

– Korruption, lögner, gängbildning, promiskuitet…se bara hur mycket han har förstört samhället, sade en av de som skrev på.

– När de griper Jiang Zemin borde vi fira med att smälla smällare tillsammans, sade en annan.

Falungongutövare började lämna in anmälningar mot Jiang för folkmord och brott mot mänskligheten till Kinas högsta domstol i maj. Anledningen till att kampanjen drog igång var en ändring i den kinesiska lagen som innebär att alla brottsanmälningar måste tas emot och bekräftas.

Historisk nödvändighet att utreda Jiang Zemin

Det kinesiska rättssystemet har reagerat olika på olika platser i landet på anmälningsvågen. En del falungongutövare har gripits eller trakasserats, som exempelvis journalisten och youtubekändisen Ben Hedges svärmor, som greps den 21 oktober, men släpptes efter tio dagar.