Kineser bunkrar tyskt mjölkpulver
En familj letar efter importerad välling i en butik i Peking 2013. (Foto: STR/Getty Images)


Många utlandskineser i Tyskland åker hem till Kina på besök under nyårshelgen, och i bagaget har de det åtråvärda tyska mjölkpulvret. Efter flera mejeriskandaler litar inte kineserna på inhemskt mjölkpulver, vilket kan leda till tömda lager i Tyskland.

Det har varit många livsmedelsskandaler i Kina, särskilt inom mejerisektorn. Det har gjort att kineser tappat förtroendet för mjölkpulver som producerats i hemlandet, och kraftigt ökat efterfrågan från utlandet.

Den värsta skandalen uppdagades 2008, då det kom fram att mjölkpulvret var utblandat med industrikemikalien melamin, för att höja proteinhalten och dölja att mjölken spätts ut. Myndigheterna rapporterade att 300 000 barn skadats och sex hade dött. Melamin orsakar skador på njurarna och urinvägarna hos små barn. Senare kom fler rapporter om att melamin hittats i kinesiska mjölkprodukter.

En annan skandal upptäcktes 2012, när ett av de största statsägda mejerierna, Yili Group, rapporterade att två av 40 partier hade för höga halter av kvicksilver. Kvicksilver skadar hjärnan och njurarna.

Aptamil är en populär vällingprodukt bland både tyskar och kineser. På grund av den stora efterfrågan fick butiken begränsa antalet förpackningar till max tre per person 2013. (Foto: John Macdougall/Getty Image)

Aptamil är en populär vällingprodukt bland både tyskar och kineser. På grund av den stora efterfrågan fick butiken begränsa antalet förpackningar till max tre per person 2013. (Foto: John Macdougall/Getty Image)

Efterfrågan har i sin tur lett till smuggling. 2013 skrev den tyska tidningen Allgemeine Zeitung att kineser smugglar mer mjölkpulver än heroin. Från januari till april 2013 häktades 880 mjölkpulversmugglare från Hongkong, men under hela året fastnade bara 81 narkotikasmugglare från Hongkong.

Inför resan hem står kineserna redo med sina kundvagnar redan när butikerna i München öppnar klockan åtta. De flesta säger att de köper mjölkpulver som presenter till vänner och släktingar hemma i Kina, rapporterar Radio Free Asia.

Men några säljer mjölkpulver professionellt hela året. En kartong mjölkpulver för tio euro kan säljas för 25 euro i Kina. Deutsche Welle berättade i ett reportage om en kvinna som kom som student till Tyskland för sju år sedan. Nu säljer hon mjölkpulver svart på heltid och tjänar 16 000 euro i månaden.

Kinesernas hunger efter tyskt mjölkpulver kan bli problem för tyskarna själva. De måste också köpa på sig flera förpackningar och lagra upp ifall det skulle ta slut i affärerna. En representant från en tysk konsumentorganisation sade att fenomenet med kineser som köper mjölkpulver har skapat kaos i den tyska mjölkpulverindustrin.