Kinasatsning invigd i Kalmar
Modell av mässhallarna som är tänkta att uppföras av Fanerdun gruppen under våren. (Bilder: Epoch Times/Veronica Örfelth)


Näringsministerns sax kärvade när det Kinaröda sidenbandet skulle klippas. Men efter lite hjälp kunde även Maud Olofsson delta i starten för den gigantiska kinesiska investering som kan ge närmare 1 000 jobb i Kalmarregionen.

I dag var det startskott och symboliskt första spadtag för bygget av en 70 000 kvadratmeter stor mässhall, tänkt att marknadsföra kinesiska produkter i Europa.

-Om projektet fullföljs så kan det ju bli fantastiskt bra. Jag är glad för Kalmars skull, som drabbats av så många företagsnedläggningar tidigare och förlorat så många jobb. Jag kan bara önska lycka till med investeringen, sade näringsminister Olofsson (c).

Det blev riktig partystämning med ballonger, fyrverkerier och en äkta kinesisk drake vid Cloettas övergivna chokladfabrik, som den kinesiska storkoncernen Fanerdun har tagit över norr om Kalmars stadskärna.

Hundratalet svenska och kinesiska journalister, politiker och affärsmän minglade till bubbelvin och fick se kinesisk kampdans och höra vd-assistenten brista ut i traditionell kinesisk sång.

Med hjälp av videofilm och slagordet ”Investera i Sverige” har koncernchef Jinxing Lou gjort reklam för sitt projekt i sju kinesiska städer. Nu tror jag de flesta kineser vet var Kalmar ligger, sade han via sin kinesiska tolk.

-Jag vågar säga att Kalmar kommer att bli Europas lysande stjärna för handel och affärer med Kina. Vi kommer att märkas och om tio-femton år är vi stora här, sade Lou.

Maud Olofsson lovade att regeringen ska göra sitt för att skapa ett ”bra företagsklimat” med förenklade regler och skattesänkningar samt bygga ut infrastruktur och snabba på viseringar om det skulle behövas.

Hon ser inga problem i detta, trots att Kina är en diktatur.

-Regeringen påpekar ständigt för den kinesiska regimen att demokratiseringsprocessen måste snabbas upp, sade Maud Olofsson.

Den 28 augusti ska mässhallarna stå klara. Jinxing Lou säger att Fanerdun har fått 6 000 anmälningar från kinesiska företag som vill visa upp sig där. Av dem ska 1 100 ”verkligt seriösa” gallras ut.

Koncernen bygger sedan på med hotell- och bostadsbyggen och ytterligare mässhallar på sammanlagt 890 000 kvadratmeter.


Affärsmannen Jinxing Luo och en kinesisk medarbetare visar sina planer via laptop under ett seminarie, hösten 2006.

Affärsmannen Jinxing Luo och en kinesisk medarbetare visar sina planer via laptop under ett seminarie, hösten 2006.