Kinas största sökmotor anklagas för att tjäna pengar på falska mediciner


Kinas största sökmotor Baidu misstänks för att samarbeta med företag som säljer falska mediciner på nätet genom att mot betalning ranka dem högt i sina sökresultat.

Den 11 juli visade Kinas statliga TV-kanal CCTV i ett undersökande reportageprogram hur misstänkta personer i ett fall med falska mediciner sade till polisen i Wuhan att de framgångsrikt marknadsfört sina hemsidor på Baidu, mot att Baidu behöll 70 procent av vinsten.

Hemsidorna marknadsförde falska mediciner mot artrit, högt blodtryck och psykiska problem. Gan Junbo, en av de misstänkta, sade att de kontaktades av en säljare på Baidu som berättade om rankingstjänsten.

Enligt Baidus sajt kan ett företag som köper tjänsten registrera ett antal nyckelord. Om en nätanvändare söker på dessa ord kommer företagets sajt att hamna högt upp bland sökresultaten. Baidu tar betalt av företagen utifrån hur många träffar de får på sin hemsida.

Gan sade att hans företag erbjöd sig att betala 12 yuan (ca 12 kr) per träff för att hamna i topp fem bland sökresultaten. Man får bättre rankning ju mer man betalar.

De misstänkta sade att det här blivit ett vanligt sätt för sajter som säljer falska mediciner att marknadsföra sina produkter.

En reporter för Sound of Hope kontaktade Bei Xiaochao, chef för socialt ansvar på Baidu för att få en kommentar.

Bei sade att han inte kände till fallet.

– Vårt företag är så stort att jag inte riktigt vet vem som är ansvarig för det där, sade han.

När reportern sökte på medicin mot artrit kunde inget av toppresultaten återfinnas på kinesiska statens myndighet för livsmedel och läkemedels sajt.

Gan sade att Baidu tog 70 procent av deras vinst. De falska Orencia-kapslarna såldes för 660 yuan per paket, varav 31 yuan gick till tillverkning, 20 yuan till leverans, mellan 13 och 33 yuan var vinstmarginal och 495 yuan gick till Baidu. Tillverkarna tjänade 90 yuan netto per paket.

Kinesiska bloggare har varit mycket upprörda över hur Baidu tjänat pengar på falsk medicin.

En bloggare skrev: ”Google drevs ut ur Kina för att man vägrade vika sig för censuren, men Baidu har å andra sidan förgiftat det kinesiska folket, beskyddade av kinesisk lag.”

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39700/