Kinas säkerhetschef sägs ha lämnat ifrån sig makten
Zhou Yongkang. (Prakash Singh/AFP/Getty Images)


Den högste ledaren för Kinas interna säkerhet, Zhou Yongkang, som inte gjort något offentligt framträdande på tio dagar, har lämnat över sitt ledarskap över politisk-rättsliga utskottet och därmed hela säkerhetsapparaten, enligt en anonym källa som talade med Epoch Times. Säkerhetsskäl ska bland annat ligga bakom beslutet.

Om källan har rätt, och Zhou inte leder det mäktiga politisk-rättsliga utskottet inom Kinesiska kommunistpartiet, innebär det att han inte längre har makt över domstolarna, offentligt säkerhet och inhemsk övervakning. Den 31 maj rapporterade statlig media om hur Zhou höll ett tal i Xinjiangprovinsen. Sedan dess har han inte synts till i offentliga sammanhang. Statlig media har dock fortsatt att rapportera om hans underlydande, såsom politisk-rättsliga utskottets vice sekreterare Wang Lequan och ministern för offentlig säkerhet, Meng Jianzhu.

I en tidigare artikel i Financial Times påstods Zhou ha lämnat ifrån sig den operationella kontrollen över hela det politisk-rättsliga utskottet till Meng Jianzhu. Men Zhou har hursomhelst fortfarande kvar sin officiella position.

Enligt rapporter i statlig media har chefen för det politisk-rättsliga utskottets gren i Shandong ersatts, och det har även rapporterats om att andra grenar av utskottet har blivit av med makt i Guangdongprovinsen, Shanghai och megastaden Chongqing. Det var i Chongqing som Zhous allierade Bo Xilai var partichef innan han avsattes under dramatiska former för två månader sedan.

Efter att den blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheng lyckats med sin vågade flykt ur husarresten i Shandongprovinsen avslöjade han hur de lokala företrädarna för politisk-rättsliga utskottet berikat sig på den hårda bevakningen och förföljelsen han utsatts för. Chen sade att lokala tjänstemäns sagt till honom att man spenderat mer än 60 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) på att övervaka honom under 2011, och det inkluderade inte de pengar som gått till att muta olika tjänstemän i Peking.

De två lokala säkerhetspoliserna hade kammat hem ”extrapengar” på att bevaka Chen Guangcheng, genom att de själva tagit en del av de enorma resurser som avsatts för ändamålet. De kunde skicka sina barn till skolor i USA och Japan, enligt ett artikel på den USA-baserade dissidentsajten Boxun, som citerade en tjänsteman som arbetade på kontoret för stabilitetsbevarande i Peking.

Översatt från engelska