Kinas "rika andra generation" strör miljoner omkring sig
Artister på catwalken under 2007 års miljonärsmässa i Shanghai. De extrema konsumtionsvanor som Kinas "rika andra generation" lagt sig till med har chockerat många människor över hela världen. (Foto: China Photos/Getty Images)


Nyligen var det uppståndelse i kinesisk media om ett ungt kinesiskt par som firade sin förlovning på ett mycket dyrt sätt.

Brudgummens förlovningspresent till bruden kostade 80 miljoner yuan (en yuan är värd ungefär en krona) och hennes hemgift, som inkluderade ett hus och två lyxfordon, beräknades uppgå till 100 miljoner yuan.

Brudgummen, som är en del av den ”rika andra generationen” från Peking, och hans brud, fick en extravagant fest till sin ära på en restaurang i Qingdao i Shandongprovinsen i nordöstra Kina.

De eskorterades av en bilkortege värd 30 miljoner yuan, som leddes av en röd Ferrari och följdes av 43 andra lyxfordon.

Enligt Qingdao News firades paret vid restaurangen av en salut från 21 guldkanoner som sköt färgglada serpentiner och rosenblad. Enligt anställda på restaurangen var de 21 kanonerna på plats för att säga ”jag älskar dig”.

Det hölls en lottdragning på festen och högsta vinsten var 330 000 aktier, med ett sammanlagt värde på över 5 miljoner yuan.

Kinas ”rika andra generation” och deras spendervanor har chockerat människor över hela världen.

Sydney Morning Herald rapporterade den 3 april i år att det finns en växande trend i Australien där kinesiska investerare köper massvis med bostäder, vilket driver upp fastighetspriserna.

Australiensisk media har noterat att ett stort antal kineser på fastighetsauktioner varit studenter i tonåren eller 20-årsåldern.

På en auktion i mars i Camberwell, som är en förort till Melbourne, köpte en 19-årig kinesisk kvinnlig student som knappt kunde prata engelska ett hus med tre sovrum för omkring motsvarande 12 miljoner kronor.

En fastighetsagent från Melbourne med efternamnet Morrel, sade att kinesiska investerare dominerar auktionerna i Melbourne och att de ”på egen hand driver på tillväxten i Melbourne”.

Christine Ho, som är agent för Century 21 i Sydneyförorten Hurstville, sade att hon sett en snabb tillväxt när det gäller investeringar från Kina. I januari sålde hon en lägenhet med tre sovrum för över tre och en halv miljoner kronor till en kinesisk student i tjugoårsåldern och en annan lägenhet för omkring tre miljoner till en kinesisk student och hans föräldrar.

En artikel i australiensiska tidningen The Age avslöjade att kinesiske oljemagnaten Zeng Wei och hans fru Jiang Mei år 2008 betalade över 200 miljoner kronor för ett hus i Point Piper öster om Sydney. Weis far är Zeng Qinghong, som var Kinas vicepresident mellan 2003 och 2008.

Det här var den tredje dyraste bostad som någonsin bytt ägare i Australien, enligt The Age.

Enligt lokal media planerade paret dessutom att bygga om huset för 33 miljoner, vilket är rekord i Sydneys historia när det gäller ombyggnad och renovering av ett bostadshus.

Cai Yongmei, chefredaktör på Hongkongbaserade Open Magazine, sade till Radio Free Asia:

– Kinas lyxvanor visar på den drastiska polariseringen i dagens kinesiska samhälle. De som samlat på sig extrem rikedom, såsom byråkrater och de affärsmän som förlitar sig på dem, tenderar att visa upp sin makt genom att visa upp sin rikedom.

En bloggare kommenterade att dagens samhälle i Kina hyser en stor klass av rika elitmänniskor som bara bryr sig om att spendera och visa upp sin rikedom. Genom sitt agerande förminskar de de fattigare delarna av samhället och provocerar till hat mot rika, vilket påverkar samhället negativt.

En annan kommentar på internet var att om man bygger en genomsnittlig grundskola för 300 000 yuan så kunde man ju bygga hundratals skolor för de 100 miljoner som den uppmärksammade bruden fick i hemgift, något som skulle ge tiotusentals barn utbildning.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39393/