Kinas regim utsågs till "förövare nummer ett"
Modedesignern Marie Copps, som även är florist och grundare till kampanjen Give Help a Chance - Fashion for Help, tilldelade Kinas kommunistparti (KKP) en guldmedalj för politiskt och religiöst förtryck. (Lukas Kudlaeck/Epoch Times)


Politiker, frivilligorganisationer, idrottare och designers utsåg den kinesiska kommunistregimen till ”förövare nummer ett”.

Modedesignern Marie Copps introducerade sin senaste kollektion Beauty and Horror (”Skönhet och Skräck”) framför Kinas ambassad i Tjeckiens huvudstad Prag. Kollektionen är en del i Kopps kampanj Give Help a Chance – Fashion for Help (”Ge hjälpen en chans – mode för hjälp”), vilken är ämnad att belysa den kinesiska kommunistregimens kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

På ett av storbildsfotografierna som presenterades utanför ambassaden håller en kvinna, vackert klädd i en grön och lila klänning, upp sin hand för att hindra en kinesisk soldat från att slå en protesterande tibetan med batong. På en annan bild håller samma kvinna, nu klädd i rött och guld, tag i armen på en ‘kirurg’ som tar bort organ från en Falun Gong-utövare på en bår.

”Trots de uppenbart dramatiserade bilderna är situationerna de avbildar smärtsamt verkliga,” står det i evenemangets pressmeddelande.

Epoch Times frågade Marie Copps ifall hon tror att mode kan förändra situationen i Kina.

– Det är inte min ambition, att förändra Kina endast genom mode. Men människor, speciellt kvinnor, gillar mode så jag finner det vara ett bra sätt att uttrycka min angelägenhet. Det är en slags koppling mellan två olika världar – världen av mode och världen av mänskliga rättigheter. Lägger man ihop dem blir resultatet kontrastrikt, något som människor kanske upplever som konstigt eller ovanligt, men de kommer att kunna känna det. Och detta kan ha en effekt, sade Kopps.

Kopps hämtar sin inspiration från det forntida Kina. Hon säger om sin konst:
– Jag uppfattar det som ett budskap från det traditionella Kina, som jag beundrar och älskar. Dess 5000-åriga kulturella utveckling. Ser man till taoismen, eller buddhismen, och lägger ihop dessa vackra element av kinesisk kultur och ställer det i kontrast med ondska, då kommer man att se kommunistregimen som någonting främmande, osammanhängande och oförenligt med själva Kina.

Kopps menar att den
kinesiska regimen lägger stor möda vid att försöka eliminera essensen i religioner och ursprungliga värderingar, att det bara är ytan som är kvar medan de förstört dess inre mening.
– Många kineser känner inte till sin ursprungliga, forntida kultur – den har förnekats dem. Det är anledningen till det moraliska förfallet som många kineser talar om. Kärnan i mitt projekt är en man som bestämmer sig för att motstå ondska. Mode är bara ett sätt att förklara det.

Närvarande vid utställningen framför ambassaden var, förutom designern själv, personer från olika frivilligorganisationer som Amnesty International och Olympic Watch, designers och flera tjeckiska politiker och idrottare.

http://en.epochtimes.com/n2/canada/mock-olympic-human-rights-protesters-2479.html 


Jiri Borsky från organisationen Free Tibet talade om Kinas kommunistpartis förtryck av det tibetanska folket. (Lukas Kudlaeck/Epoch Times)

Jiri Borsky från organisationen Free Tibet talade om Kinas kommunistpartis förtryck av det tibetanska folket. (Lukas Kudlaeck/Epoch Times)


Bohumil Bartosek från Falun Dafa-föreningen pratade om Kinas kommunistpartis förföljelse av Falun Gong. (Lukas Kudlaeck/Epoch Times)

Bohumil Bartosek från Falun Dafa-föreningen pratade om Kinas kommunistpartis förföljelse av Falun Gong. (Lukas Kudlaeck/Epoch Times)


Vladimir Dolezal från Amnesty International. (Lukas Kudlaeck/Epoch Times)

Vladimir Dolezal från Amnesty International. (Lukas Kudlaeck/Epoch Times)