Kinas regim tonar ner Mubaraks avgång men det kinesiska folkets hopp har väckts
Kinesiska aktivister håller upp en banderoll med texten "Fira att Mubarak avgått och att det totalitära styret i Egypten är över". (Publicerad med tillåtelse av en kinesisk aktivist)


Kinas officiella statsstyrda medier och portalsajter har samtliga rapporterat om att Egyptens president Mubarak avgått. Det har dock givits mycket få kommentarer och ingenting har nämnts om hur och varför Mubarak störtades.

Fakta om detta sprids dock via sociala medier. Vissa kinesiska medborgare uttrycker sin hoppfullhet på Twitter och demokratiaktivister firar trots repressalier från regimen.

De senaste veckornas demokrativågor i diktaturer i arabvärlden har lett till att presidenterna i Tunisien och Egypten avgått. I medierapporter från hela världen har det uttryckts solidaritet med de miljoner medborgare som gick ut på gatorna varje dag för att kräva fria val och ett slut på diktatur och korruption.

De som bevakar Kina har frågat sig om landet står på tur. Hela tiden har rapporteringsstrategierna från statlig kinesisk media varit att blockera, tona ner, flytta fokus och utelämna viktig information gällande ”färgrevolutionerna” i Egypten och Tunisien. Kommentatorer menar att detta indikerar att kommunistregimens ledare fruktar att Kina kan dras in i färgrevolutionen.

När Mubarak slutligen avgick publicerade de flesta kinesiska tidningar och hemsidor bara korta nyhetsrapporter från Xinhua, regimens huvudsakliga mediekanal.

Ma Zhaoxu, talesman för utrikesministeriet nämnde inte med ett ord att Mubarak störtats eller omständigheterna kring det i sitt uttalande den 12 februari. I stället sade han att Kina noga följt hur situationen i Egypten utvecklats och man hoppades att de senaste händelserna skulle hjälpa Egypten att återställa nationell stabilitet och normal ordning så snart som möjligt.

I en ledarartikel den 12 februari skrev regimtidningen China Daily: ”Vad som händer i Egypten är en intern angelägenhet som bör hanteras utan inblandning utifrån.”

Kinesiska mediekanaler har fortfarande inte nämnt något om orsakerna till protesterna i Egypten och har bara citerat Egyptens armélednings uttalande där man uppmanar demonstranterna att ”återgå till det normala och gå tillbaka till sina arbeten.”


Kinesisk polis skingrar och griper människor vid en privat tillställning där aktivister firade att Mubarak avgått. (Publicerad med tillåtelse av en kinesisk aktivist)

Kinesisk polis skingrar och griper människor vid en privat tillställning där aktivister firade att Mubarak avgått. (Publicerad med tillåtelse av en kinesisk aktivist)

På mikrobloggen Sina har sökorden ”Egypten” och ”Mubarak” inte gett några resultat. Kinas censur har dock inte kunnat lägga sordin på de kinesiska nätanvändarnas entusiasm över dessa ämnen. Vissa användare har skapat frasen ”mu gua la ke” att använda i stället för den censurerade ”mu ba la ke” (”Mubarak”).

En del kinesiska bloggare har twittrat om sina tankar och känslor efter Mubaraks avgång.

”I natt är Egypten ett befriat land. Folket i förfallets distrikt [syftande på Kina] gläds, fast sorgset,” skrev Dai Xindong (@shdxd)

”De har visat att det bara tar 18 dagar och inget våld att nå frihet,” twittrade @Ali3da

”En regering som är rädd för Facebook och Twitter borde ägna sig åt att styra en bondgård och inte en nation,” skrev @yindeyi

Fotografen Wang Qi skrev en liten twitterdikt, som ordagrannt översatt löd: ”Jasminblomman har redan blommat – den är ljuvlig. Pionen har ännu inte blommat – den är väntad.”

Frilansskribenten Liao Shuangyuan från Guizhouprovinsen sade till New Tang Dynasty (NTD) Television:

– Jag är stolt över det egyptiska folket. Vi stödjer dem och vi hoppas att hela världen kan stå bakom det kinesiska folket. Det kinesiska kommunistpartiets totalitära styre kommer inte att vara länge; snart tvingas de avgå, precis om Mubarak.

Juridikprofessorn Zhang Zhanning sade till NTD att många kineser känner sig hjälplösa under det totalitära styret men att de fått tillbaka hoppet efter att de hört talas om revolutionen i Egypten.

Uppmuntrade av massprotesterna i Tunisien och Egypten har Kinas demokratiaktivtster börjat bli aktiva. Regimen svarade med att sätta bevakning på välkända aktivister i olika omården.

Demokratiaktivisten Chen Xili från Guizhou sade att de lokala myndigheterna kallade till sig honom omedelbart efter Mubaraks avgång.

– Jag vet att de bara kommer hota mig när jag går dit. Jag tror att folk redan nu anser att de här hoten är ineffektiva. Det här totalitära styret kommer snart kollapsa, sade Chen till NTD.

För att fira det egyptiska folkets seger samlades över hundra demokrati- och människorättsaktivister, däribland Wei Shuishuan, Xue Mingkai, Zhu Yufu och Wang Rongqing från China Democracy Party, i Hangzhou i Zhejiangprovinsen på en restaurant den 12 februari. De hade med sig en stor banderoll med texten ”Fira att Mubarak avgått och att det totalitära styret i Egypten är över”.

Deras firande blev dock kortlivat eftersom polisen skingrade festen och grep några av deltagarna.

Wang Rongqing greps av säkerhetspolisen i Jinggan-distriktet och släpptes senare. Han sade till Epoch Times:

– Det faktum att det egyptiska folket kunde resa sig upp för demokratin och segra manar till eftertanke. Vi ville därför diskutera inom gruppen hur vi ska agera i framtiden.

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/china/chinese-regime-downplays-egyptian-president-chinese-people-hope-51223.html