Kinas regim tar inte hänsyn till mental ohälsa


Den brittiske medborgaren Akmal Shaikh greps 12 september 2007 på Urumqis flygplats i Kina misstänkt för att ha försökt smuggla ungefär fyra kilo heroin in i landet, ett brott som i Kina kan straffas med döden. Han påstods ha lidit av obehandlad bipolär sjukdom vilket det kinesiska rättsväsendet inte tog någon hänsyn till under rättegången.

Efter att dödsdomen meddelats och i väntan på att den skulle verkställas vädjade Shaikhs familj, vänner och bekanta, liksom Storbritanniens premiärminister Gordon Brown till de kinesiska myndigheterna om att de skulle beakta Shaikhs allvarliga psykiska sjukdom. De vann dock inget gehör och Shaikh avrättades den 29 december 2009.

Min kritik gäller inte Kinas narkotikalagar. Den riktas istället mot en hafsig rättsprocess – rättegången mot Shaikh tog bara 30 minuter – i vilken den åtalade dömdes till döden utan att det utreddes i vilken grad den obehandlade mentalsjukdomen kan ha lett till det brott han anklagades för.

Kinas upprepade vägran att låta experter på mental hälsa undersöka Shaikh är bekymrande. De som lider av mentalsjukdom, särskilt de med bipolära problem, saknar ofta sjukdomsinsikt och kan till och med förneka att de överhuvudtaget har någon sjukdom. Inte många vet vad som hände under rättegången. Det kan faktiskt vara så att Akmal Shaikh förnekade sin sjukdom om han blev tillfrågad om den, och domstolen kan mycket väl ha accepterat hans svar som sanning. Om Shaikhs mentala tillstånd undersökts på ett mer objektivt sätt hade han kanske blivit dömd till psykiatrisk vård, vilken han sannolikt varit i behov av ett tag, istället för att dömas till döden.

I och med avrättningen av Akmal Shaikh anger Kinas rättsväsende ett negativt exempel på hur det ser på mental ohälsa. Det tyder på att Kinas styrande förnekar dess förekomst. Enligt Världshälsoorganisationen är hundratalsmiljoner människor världen över påverkade av mental sjukdom.

USA:s nationella institut för mental hälsa rapporterar att bipolära symptom årligen påverkar ungefär 5,7 miljoner vuxna amerikaner, det är cirka 2,6 procent av befolkningen över 18 år. Om detta förhållande överförs till Kina finns det uppskattningsvis 15 miljoner vuxna kineser som lever med bipolär sjukdom. En sådan förekomst innebär att kinesiska domstolar garanterat kommer att få ta hand om fler mentalsjuka misstänkta gärningsmän i framtiden.

Organisationer för mental hälsa världen över kämpar konstant för att personer med allvarliga mentala sjukdomar ska få den service och behandling de behöver för att kunna leva meningsfulla liv ute i samhället. Många gånger talar vi för dem som inte har någon röst.

Olyckligtvis har Akmal Shaikh inte längre någon röst och vi kan inte heller tala för honom, eftersom han inte finns i livet. Vi hoppas att en fortsatt uppmärksamhet kring hans fall kan leda till att Kinas regim och andra som ignorerar effekterna av mental sjukdom omvärderar sin syn på dessa så vanliga och allvarliga tillstånd.

Andy Germak är vd för en amerikansk organisation för mental hälsa, Mental Health Association of Morris County, Inc. i Mountain Lakes, New Jersey.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29591/

Fakta:

Bipolär sjukdom
Sjukdomen skiftar som namnet antyder mellan perioder av två motsatta tillstånd. Det ena är mani som är ett extremt förhöjt stämningsläge. Det andra är depression, då man blir nedstämd under längre perioder.
Källa: psykiatriinfo.se

——————————————————————————