Kinas regim hävdar att ny aids-liknande sjukdom är hjärnspöke
En kvinna som fick HIV av infekterat blod deltar i en demonstration på världsaidsdagen i Peking, 2009. (Foto: AFP/Getty Images)


De senaste veckorna har det talats mycket om en ny, okänd, aidsliknande sjukdom i kinesisk media. Den kallas ”hiv-negativ aids” och har enligt uppgifter spridits under flera år i Kina och infekterat tusentals människor. Officiell media har nu försökt sätta punkt för historien: Sjukdomen existerar inte och de som hävdar att de lider av den behöver psykologhjälp.

I ett uttalande från den 4 april som blivit mycket spritt på internet sade det kinesiska hälsoministeriets talesman Deng Haihua att ”hiv-negativ aids” bara är ”aids-fobi”. Den 11 april utvecklade han resonemanget när han sade att ”varken frasen ‘hiv-negativ aids’ eller ett ”hiv-negativ aids’-virus existerar.”

Ett bombardemang av officiell propaganda följde. Tio till tolv minuter långa klipp från Xinhua och People’s Daily gav sig ut för att motbevisa påståendena, flera artiklar som varnade för ”aids-fobi” och ett helt koppel med experter, varav vissa bara var regeringstjänstemäns, uppmanade de som säger sig vara drabbade av sjukdomen att sluta lyssna på mediarapporterna från Hongkong och söka psykologhjälp.

Människor som lider av vad de anser vara oidentifierade sjukdomar med svåra aids-liknande symptom har uttalat sig emot de officiella meddelandena och krävt att hälsoministeriet ska komma med klargöranden. De har också gått till media och hälsoexperter för att få hjälp.

Symptomen på den påstådda sjukdomen inkluderar bland annat svullna lymfkörtlar, blödningar under huden, ludd på tungan och ledvärk.

Hongkongtidningarna Ming Pao och Oriental Daily har rapporterat omfattande om de som drabbats och deras hälsoproblem, och hävdar att flera tusen människor i sex provinser har smittats.

Patienter säger att de skrämts av ansvariga på hälsomyndigheterna och blivit tillsagda att inte tala om problemet. Somliga har blivit diagnostiserade som mentalsjuka på grund av sina problem.

En patient från Fastlandskina lämnade ett meddelande på Epoch Times kinesiska nätforum: ”Denna sjukdom finns verkligen och den är mycket smittsam. Min familj och mina vänner har alla smittats av mig. Jag lever i smärta och elände varje dag och kan knappt gå. Ansvariga på centrum för sjukdomskontroll varnade mig för att sprida rykten och sade att det skulle få konsekvenser om jag gjorde det. De hotade mig med att om jag fortsatte tala om det skulle ingen tro mig och de skulle betrakta mig som galen”. Epoch Times har inte kunnat bekräfta dessa påståenden, men beskrivningen stämmer väl överens med den typ av handlingar som kinesiska myndigheterna brukar ta till när de försöker kontrollera information.

En kvinna sade till Epoch Times att hon trodde att hon drabbats av sjukdomen när hon gjorde en kosmetisk ögonbrynstatuering för fem år sedan. Efter det fick hon utslag och en svampinfektion i munnen. Symptomen har bara blivit värre med åren. Förutom en lunginfektion och benskörhet har hon värk i alla leder och de knakar när hon rör sig. Hennes 17-årige son är också smittad och de har båda mycket svåra symptom, sade hon.

Kvinnan sade att hon aldrig tänkt på HIV innan hon blev sjuk.

– Jag är högskoleutbildad tillräckligt omdömesgill för att dra mina egna slutsatser om den här sjukdomen. Jag håller inte på och spekulerar blint. Alla undersökningar som gjorts på mig bekräftar att mitt immunförsvar är mycket svagt, sade hon.

Hon har tagit sin son till läkare i Peking, och de erkände att problemet var verkligt, men på grund av tonläget från högre ort kunde de inte göra något.

Hon sade att en expert sagt till henne att frågan är för känslig och att han skulle förlora jobbet om han talade öppet om det, men om högre myndighetsföreträdare kom för att undersöka sjukdomen skulle han berätta vad han visste.

Hälsoministeriets talesman Deng Haihua sade till kinesisk media den 6 april att man mellan september 2009 och januari 2010 rekryterade 59 frivilliga som led av de aids-liknande symptomen till ett kliniskt test av hiv och andra okända virus via den kinesiska internettjänsten QQ.

Patienter som deltog i studien fick genomgå ett HIV-test, en rutinundersökning och fylla i ett psykologiskt frågeformulär. Den 21 februari 2010 förklarades de som normala i alla avseenden utom att de var ”klart under genomsnittet” när det gällde psykisk hälsa.

I februari 2011 sade centret för sjukdomskontroll till patienterna att blodprover från de 59 patienterna hade skickats till ett laboratorium i USA som var specialiserat på virustestning, men man ville inte uppge namnet på laboratoriet. En reporter från Epoch Times kontaktade en tjänsteman på centret som sade att laboratoriet låg på University of California i San Francisco. Epoch Times kontaktade universitetets avdelning för mikrobiologi och immunologi den 15 mars, men ansvarig professor var frånvarande.

Under kommunistpartiets två årliga konferenser i Peking hade patienter förberett sig på att försöka driva sin sak, men centret för sjukdomskontroll sade att det inte behövdes, eftersom blodproverna redan skickats till USA för prover, enligt rapporter på nätet. De som drabbats misstänkte att myndigheterna helt enkelt inte ville ha en hälsokris.

I en telefonintervju med Epoch Times sade en man från Fujianprovinsen som kallade sig ”Hopp”, att han var säker på att han inte led av aids-fobi.

– Min fru och jag har symptom som tydligt visar att vi är smittade av ett virus, sade han.

Han sade vidare att någon med insiderinformation tyckt synd om honom och berättat att sjukdomen är en variant på aids som myndigheterna inte vill erkänna i nuläget.

– Han har försökt övertala mig att köpa aids-mediciner och hävdar att somliga har blivit av med sjukdomen med hjälp av dem, tillade han.

Enligt en nätanvändare från Xiangtan i Hunanprovinsen undersökte Shanghais Pasteur-institut blodet från fem personer med ”hiv-negativ aids” i december 2009. En ansvarig för undersökningen där sade till en av patienterna att samma virus hade hittats i alla fem patienter. Han frågade till och med om aids-mediciner hade någon effekt och sade att testresultaten skulle offentliggöras den 28 december. Efter det blev det dock tyst. När patienten frågade igen förnekade institutet att man gjort några sådana uttalanden.

Översatt från engelska