Kinas obebodda hus uppskattas räcka till 200 miljoner människor


En färsk rapport från State Grid Corporation of China (SGCC), ett elnätsbolag som ägs av staten, säger att 65,4 miljoner hus i 660 städer över hela Kina inte haft någon elförbrukning under sex månader i en följd. Dessa hus antas vara tomma och kan rymma uppskattningsvis 200 miljoner invånare.

Bland många nybyggda projekt hävdas ”Jingjins nya stadsdel” vara Asiens största lyxvillaområde, som ligger i en förort till Tianjin, en metropol ca 150 km från Peking. Distriktet har en tom stad sedan byggnationen färdigställdes för sex år sedan.

Ekonomic News Daily citerade Xiao Yang, en förare i ett försäljningskontor av den halvfärdiga ”Jingins nya stadsdel”, att han hade sagt att de flesta ägarna inte har flyttat in och området blir kolmörkt och skrämmande på natten. Villaområdets storlek är 1666 hektar. Det tar honom 45 minuter att köra omkring med en batteridriven vagn längs de större vägarna, säger han.

Global Entrepreneurtidningens reporter angav fem fastigheters utvecklingsprojekt i Tianjin med ett sammanlagt byggnadsområde för bostadshus till 23,7 miljoner kvadratmeter. Som kontrast var den totala husförsäljningen i Tianjin 13,2 miljoner kvadratmeter under 2009, ett rekord för staden.

Kinas State Council har nu godkänt en andra fas av byggande för ”Jingjins nya distrikt”. Det projekterade området spänner över 258 kvadratkilometer, ett område som är fem gånger större än den avslutade fasen av projektet. Enligt projektplanen omfattar den andra etappen ytterligare 8000 villor, ett femstjärnigt hotell, ett storskaligt businesscenter, och ”Asiens största rekreationsort med varma källor”. Det skulle kunna ge bostäder till en en halv miljon boende. Den beräknade totala kostnaden är 12 miljarder yuan.

Liknande projekt finns i planeringsstadiet och under uppbyggnad. Staden Tianjin har planer för utbyggnad av elva distrikt. Markexploatören har förvärvat större delen av marken. Utan undantag är deras målgrupp de rika eller övre medelklass.

I rapporten från Global Entrepreneur konstaterades med anledning av förbrukning av vatten, el och gas, att det i större kinesiska städer finns mellan 20 till 40 procent tomma hus. I städernas förorter är procentsatsen högre.

Mao Yushi, en känd kinesisk ekonom, påpekade att bubblan på fastighetsmarknaden orsakas av proportionen i tomma bostäder och inte av egendomens kostnader. Även i grupp två eller grupp tre städer, om spekulativ handel fortsätter, kommer det naturligtvis att bli en kraftig ökning av lediga hus och en eventuell fastighetsbubbla.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39092/