Kinas nationaldag blev en sorgedag
Zhan Jing, hustru till den 36-årige gatuförsäljaren Xia Junfeng, på väg till Donglings begravningsbyrå, den 26 september i Shenyang. Xia Junfeng hade avrättats dagen innan för att 2009 ha dödat två ordningspoliser och skadat en tredje. (Foton: ChinaFotoPress/Getty Images)


Som en kontrast till den triumfatoriska nationalsången och hissandet av Folkrepubliken Kinas röda fana, samlades hundratals kineser i en regnig stad i nordost den 1 oktober för en tyst hågkomst av en gatuförsäljare, som nyligen avrättades av staten.

36-årige Xia Junfeng avrättades den 25 september, men han har sedan dess blivit en nationell ikon som symboliserar orättvisa och motstånd, trots att – eller till och med tack vare att – han dödade två ordningspoliser.

Det var den 16 september 2009 som Xia misshandlades vid sitt försäljningsstånd av två ordningspoliser, eller chengguan som de kallas på kinesiska, och sedan tagen till polisstationen. Chengguan har egentligen som uppgift att upprätthålla ordningen på Kinas myllrande gator, men det finns otaliga historier om hur de helt ostraffat använder extremt övervåld mot personer som förargar dem.

Efter att chengguan tagit Xia till polisstationen tänkte de brutalt attackera honom med tekoppar av porslin, enligt vad han berättade senare. Han drog upp en matlagningskniv ur kläderna och högg ihjäl två av dem och skadade en tredje.

Xias begravningsprocession som hölls den 1 oktober drog till sig andra gatuförsäljare, medborgarrättsadvokater och sympatisörer från olika delar av Kina. De flesta kände till händelsen och Xias historia genom internet, och hans död har blivit något att samlas runt för de som är missnöjda med vad de anser vara kommunistpartiets missbruk av rättssystemet.

Xias fru, Zhang Jing, och deras son, höll upp hans bild tillsammans med askan vid begravningen på skogskyrkogården i en förort till staden Shenyang, i nordöstra Kina. Begravningen ägde rum tidigt på morgonen.


testing

testing

”Vi kommer inte att hålla någon bankett; vi tar inte emot pengagåvor; inga banderoller; och inga slagord”, skrev Zhang Jing om den kommande begravningen ett par dagar tidigare på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter. Den kommentaren togs senare bort av myndigheterna,

Xias dödsdom utfärdades av domstolen baserat på ett vittnesmål från fyra andra chengguan, kollegor till de som han dödade. Men myndigheterna lät inte de många andra människor som sett Xia bli trakasserad och misshandlad tidigare på dagen vittna, enligt Xia Junfengs advokat, Chen Youxi, som intervjuades av Ku6, en av Kinas större videosajter.

Mycket av ilskan över Xias fall fokuserar också på den högst politiserade domen mot Gu Kailai, frun till den förre politbyråmedlemmen Bo Xilai, som fick en villkorlig dödsdom – i praktiken livstids fängelse – för det överlagda mordet på en brittisk affärsman.

Xia däremot hade handlat i självförsvar, menar man. Därav ilskan över att han avrättades.

”Chengguan ger inte folk någon chans att leva. De förtjänar att bli misshandlade! De kommer att förstå att vi fattiga människor inte är svaga när de blir ihjälslagna!” skrev en anonym internetanvändare.

”När chengguan dödade gatuförsäljare dömdes de inte till döden; när en partiledares fru dödade en utlänning dömdes hon inte till döden; när politiska kampanjer dödade många människor dömdes ledaren [Bo Xilai] inte till döden”, skrev investeraren och bloggaren Chen Zonghe på Weibo.


testing

testing

”Xia Junfeng är borta”, tillade han. ”Vi försökte verkligen att göra våra röster hörda för hans skull under flera år, men till sist fick vi se honom föras till sin egen avrättning.”

Somliga hade med sig blommor till Xias fru, och andra skrev poesi som hon sedan satte upp på väggen i sitt vardagsrum.

Regnet den 1 oktober förstärkte den dystra begravningsatmosfären. ”Är himlen sorgsen och gråter för Kinas lidande?” frågade en internetanvändare.

Datumet för begravningen slog an en särskild sträng hos många: Den 1 oktober i år är Folkrepubliken Kinas 64:e nationaldag, alltså den dag som markerar det ”nya Kinas” grundande av det Kinesiska kommunistpartiet.

Myndigheterna kallar det för Kinas födelsedag, men det har nu kallats för minnesdagen för gatuförsäljaren som kämpade mot ett orättvist system, och andra som har blivit kommunismens offer i Kina.

”Det är en väldigt speciell nationaldag idag”, skrev Chen Zonghe. ”Weibo är fullt av levande ljus”, tillade han, syftande på de små bilder av ljus som användare postar för att markera sin sorg.

”Det är ytterst ironiskt att det pågår ett nationellt firande på ena sidan och en liten människas sorgliga begravning på den andra,” skrev användaren Fanrenxiaoshenke.


testing

testing

Chengguans uppgift är officiellt att upprätthålla kommunala regler kring gatubilden, framkomlighet och var försäljare får ställa sina vagnar. De är emellertid mycket kända för det chockerande våld de använder i yrket.

Det senaste kända fallet inträffade i juli, när en vattenmelonförsäljare dödades i en dispyt med chengguan, som slog honom hårt i huvudet med hans egen våg av metall för att väga frukt. Fallet avslutades med att familjen fick 897 000 yuan i ersättning, men ingen chengguan hamnade i fängelse, än mindre blev någon avrättad.

Ett antal bilder på chengguan som misshandlar folk på gatan började cirkulera mycket kraftigt på internet natten innan nationaldagen.

På en av bilderna står en chengguan i uniform på knä på en kvinnas hals och pressar ner henne mot trottoaren. På en annan bild sitter en äldre sophämtare hopsjunken på marken och håller sig om sitt blodiga huvud efter att ha misshandlats av chengguan.

Det var i den här kontexten, med en historia av våld och maktmissbruk, som Xia slog tillbaka mot Chengguan. ”Jag försvarade mig. Jag ville inte döda dem. Jag är inte skyldig!” sade Xia till sin familj innan han avrättades. Hans fru sade till Hongkongmedier: ”Jag kommer aldrig att acceptera domen, ens om jag dör”.

En internetanvändare påpekade: ”När en mördare blir en hjälte i människors hjärtan, borde vi då inte fråga oss varför? Är det här samhället sjukt?”

Översatt från