Kinas hyreshus byggda i "snabbmatsstil" börjar falla sönder
Det kollapsade hyreshuset i staden Fenghua, Zhejiang-provinsen, den 4 april. En dog och sex skadades allvarligt i en händelse som har kastat ett skarpt ljus på hela branschen. (Foto: Chinafotopress via Getty Images )


Ett flerfamiljshus som byggdes på 1990-talet kollapsade plötsligt den 4 april i Zhejiang-provinsen, på Kinas kust. Sju personer begravdes och en av dessa dog. Boende i byggnaden hade klagat på byggnadens skick i månader då sprickor hade uppstått i innertaken och gips har ramlat från väggarna.

”Jag såg hur fönsterglasen plötsligt gick i kras, och sedan började väggen falla från det övre hörnet lite i taget”, sade He, en boende i huset, i en intervju med en tv-kanal i Guangdong. Sedan rasade alltihop.

Tragedin har riktat strålkastarljuset mot kvalitén på byggandet i Kina, där fastigheter traditionellt har varit en av de viktigaste drivkrafterna bakom ekonomisk tillväxt, och det görs stora privata investeringar i bostäder.

Kinas bostadsdepartement har medgett ett det finns en låg kvalité på byggandet, där byggnader knappt kan stå i två eller tre decennier.

”Vi kan inte förneka att Kina efter att ha reformerats och öppnats upp på många håll verkligen har byggt en omgång hus i ’snabbmatsstil’”, sade Chen Xuwei, vice sekreterare vid Institutet för civilingenjörsstudier och arkitektur i Hangzhou, i en intervju med statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det nyligen inträffade raset ägde rum i staden Fenghua i Zhejiangprovinsen. Det fanns 15 hushåll i den byggnad som rasade. Mao, en boende, sade att hon dessförinnan inte hade kunnat öppna dörrar och fönster i sin lägenhet eftersom de blivit skeva.

Boende i närliggande byggnader klagade också över liknande problem: stora sprickor i väggarna, stora nog att stoppa in knytnäven i.

Inspektioner som utförts på byggnaden visade att det skulle ha kostat cirka 4,5 miljoner yuan (ungefär lika mycket i kronor) att reparera. Lokalregeringen och hushållen kunde inte komma överens om vem som skulle stå för den kostnaden – och sedan kollapsade den.

Biträdande chefen för propagandadepartementet i Fenghua, Xu Mengting, sade till Legal Evening News att den lokala regeringen inte kunde erbjuda den totala summan på 4,5 miljoner yuan, och förhandlade fortfarande med invånarna.

Polisen i Fenghua har gripit tre misstänkta som varit inblandade i händelsen, men deras identitet har inte avslöjats. Kinesiska internetanvändare som följer fallet undrar om de misstänkta är syndabockar som de lokala myndigheterna använder för att slippa ifrån sitt ansvar.

Hur många sådana här byggnader det finns runtom i Kina är oklart, och ingen myndighet för statistik i frågan.

Men uselt byggda hus är bara ytterligare en punkt på listan över problem i det kinesiska samhället, som orsakas av en korrupt kultur som främjar kortsiktig vinning framför långsiktig kvalité.

Rapporter om hur byggnader rasar förekommer ofta i medierna, medan de boende ibland helt enkelt måste stå ut med spruckna väggar, skeva fönsterkarmar och läckande rör.

Den dåliga kvalitén på byggnationen uppenbaras när en katastrof slår till. Jordbävningen i Sichuan-provinsen år 2008 med magnituden 7,9 på Richterskalan orsakade nästan 70 000 kända dödsfall och gjorde 4,8 miljoner hemlösa.

De flesta av byggnaderna som rasade var skolor och flerbostadshus. Undersökningar som gemensamt gjordes av tre kinesiska universitet visade att fyra gånger så många skolbyggnader som statliga kontor rasade.

Kineserna skyllde på korruptionen under byggprocessen, då byggherrar tillskansar sig kontanter och drar in på material och förstärkningar.

Byggfusk som följd av korruption är ett stort problem i Kina. En rapport från en arbetsgrupp mot korruption som redovisades vid nationella folkkongressens möte i oktober förra året, visade att hälften av de tjänstemän som avskedats sedan 2000 var inblandade i mutor och förskingring inom fastighetsbranschen.

Många kineser ifrågasätter också huruvida Byrån för tillsyn av kvalitén på byggprojekt gör sitt jobb.

”Tillsynen och inspektionen av byggnadskvalitén är en ren formalitet. Byggnaderna är kvalificerade så länge mutorna är tillräckligt bra”, sade internetanvändaren Diguo Liangmin, och uttryckte en allmän känsla bland kineserna. ”Var kommer mutorna ifrån? De är insparade genom fuskverk och dåligt material.”

Under det senaste årtiondet har Kinas fastighetspriser ökat kraftigt, och många ekonomer har i åratal sagt att fastighetsmarknaden är i närheten av en farlig bubbla. Det är vanligt att två eller tre generationer kineser i en familj lägger ihop sina pengar för att ha råd med en lägenhet.

Inför dessa kostnader, plus risken att få ett hus av dålig kvalité som inte kommer att hålla i 30 år, skrev internetanvändare kommentarer som denna på den populära elektroniska anslagstavlan Tianya: ”Om jag hade pengar skulle jag resa till USA” och ”Det här är för mycket för att kunna klara.”

Översatt från engelska.